9 Şevval 1445 | 18 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Kaynaştırma sınıfı için öğretmenler de eğitim almalı

Son Güncelleme: 14 ŞUBAT 2018 - TSİ 10:17

Hafif zihinsel engelli öğrenciler, tüm okullarda öğrenim görebiliyor. Uzmanlara göre bu öğrencilerin akranlarıyla ders almaları doğru bir uygulama ancak öğretmenlerin özel eğitim almaları şart. Mevcut durumda öğretmenler bu öğrencilere nasıl yaklaşacağını bilemiyor o nedenle başarısız olsalar dahi sınıf geçirmek zorunda kalıyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) göre zihinsel, işitme, görme, bedensel yetersizliği, dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizmli, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar kaynaştırma öğrencisi adıyla okullarda öğrenim görebiliyorlar. Bu öğrencilerin sosyalleşmesi, çevrelerinde kabul görmeleri için kaynaştırma eğitimi almaları şart. Öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olmasına, okulların bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ve psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı hastanelerden alınan raporun seviyesiyle karar veriliyor. Raporda ağır düzeyde zihinsel engelli olanlar kaynaştırma öğrencisi olamıyor. Bu öğrencilerin özel alt sınıflarda ya da evde eğitim almaları gerekiyor.

Türkiye’deki okullarda verilen kaynaştırma eğitiminde birçok sorun yaşanıyor. Bu sorunların başında öğretmenlerin zihinsel engelli öğrenciler ile normal öğrencileri aynı sınıfta bir arada tutmakta zorlanmaları geliyor. Kuralları tam olarak algılamayan öğrenciler kimi zaman sınıf düzenini bozabiliyor, dersin işlenmesini aksatabiliyorlar.

Öğretmenler, ayrıca matematik, fizik, kimya gibi zor dersler başta olmak üzere pek çok dersi öğrenmekte güçlük çeken bu öğrencileri başarısız olsalar dahi, bir şekilde bir üst sınıfa geçirmek zorunda kalıyorlar. Sınıfların kalabalık olması, fiziksel ortamın yeterli olmaması, öğrencilerin engel seviyelerinin tam anlamıyla doğru analiz edilmeden sınıflara yerleştirilmesi gibi sorunlar da eğitimin tam anlamıyla uygulanamamasına neden oluyor.

Uzman Psikolog Leyla Arslan: "Kaynaştırma uygulamasının verimli olabilmesi için birey çok yönlü değerlendirilmeli. Bunlardan en önemlisi zihinsel değerlendirme. Zihinsel düzey, hafif düzeyde zihinsel yetersizlik olarak tanımlanmış olmalı. Öğrenciye destek ve uygun eğitim sağlanması gerekir, öğretmenlerin Bireysel Eğitim Planı yapması, öğrenme hızına göre programın uygulanması, aile eğitimlerinin ve sınıfın bu duruma hazırlanması gerekiyor. İleri ve orta derecede zihinsel engeli olan veya çok engeli olan öğrencilerin tam zamanlı kaynaştırma eğitimine alınması öğrencide dışlanma ve yetersizlik duygularının gelişmesine neden olur. Kaynaştırma eğitiminin hangi nedenle, nasıl verileceği ve süre uzman ekip tarafından takip edilmeli.

Kaynaştırma programında en çok fayda sağlayan tanı gurupları, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü, hafif zihinsel yetersizlik, hafif işitme, görme sorunları ve üstün zihinsel yetenek olmuştur. Bu rahatsızlıklar altı ayla bir yıl içinde normal öğrenim hızına erişebilirler. Ancak uygun zihinsel rehabilitasyon desteği ve tedavi alınmalı. Aksi halde 12 yaşına kadar bitmesi beklenen bu özellikler tedavi edilmezse yetişkinlikte sürer. Kaynaştırma eğitimi aile, okul rehberi ve RAM’lar tarafından takip edilmeli ve sorun bitince kaynaştırma kaldırılmalı."

Milliyet