17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Üniversitelerde yeni icatlar

Son Güncelleme: 15 ŞUBAT 2019 - TSİ 10:45

Üniversitelerde akademisyenler ve öğrenciler, ses getirecek projeleri hayata geçiriyor. Yenilebilir plastik, donmayı engellen madde, hibrit çavdar, deniz temizliğine doğal çözüm sağlayan projeler bunlardan bazıları. Kimi buluşlar proje aşamasında kimilerinin de patenti alındı üretim aşamasına geçildi.

İşte bu buluşlardan birkaçı:

Yenilebilir plastik

Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri Sıfır Atık Projesi’ne destek amacıyla büyük oranda nişasta bazlı ve gıda maddelerinden oluşan yenilebilir plastik üretti. Son sınıf öğrencileri Melis Öcal, Güneş Zübarioğlu ve Pınar Altaş ile yüksek lisans öğrencisi Hatice Yaprak araştırmalarıyla yenilebilir ve doğada kalıntıya sebebiyet vermeden kısa sürede çözülebilen biyobozunur film üretmeyi başardı.

Ürünle ilgili bilgi veren Yaprak, “Yenilebilir plastikler doğada kayboluyor, çözülebiliyor, ürünün geri dönüşümü sağlanabiliyor. Yenildiğinde de zarar vermiyor. Mesela paketlenen ekmekler plastiğiyle beraber yenilebilir” dedi.

Sudan hafif titanyumdan güçlü

Makina Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sezer Özerinç ile ABD ve İngiltere’den bilim insanlarının ortak çalışmasında; içi boşluklu, nano gözenekli nikel alaşımlar üretildi. Büyük gözeneklere sahip malzemeler, hafiflik açısından avantajlı olsa da sağlamlık açısından aynı avantajı sağlayamıyor.

Boşluklar nano boyutta olduğunda ise sağlamlığı kaybetmeden gözenekli ve hafif malzemeler üretilebiliyor. Çalışmada bu bulgudan yola çıkarak üretilen 250 - 500 nm boyutlarında gözeneklere sahip ve hacminin yüzde 75’i boşluk olan nikel malzemeyle titanyumdan daha güçlü fakat suda yüzebilecek kadar hafif bir malzeme elde edildi.

Geliştirilen nanomalzemeler; otomotiv, havacılık ve biyomedikal alanlarında daha hafif, sağlam, enerji verimli ve çevreci ürünler üretilmesinde kullanılabilecek.

Milliyet