18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

2055’te mesleklerin yüzde 60’ı makineleşebilir

Son Güncelleme: 25 MAYIS 2017 - TSİ 12:24

‘Geleceğin İşleri, Otomasyon, İstihdam ve Verimlilik’ raporuna göre, 2055’e kadar mevcut mesleklerin yüzde 60’ı makineleşecek. En az otomasyon potansiyeli yüzde 27 ile ‘eğitim’ sektöründe olurken, ‘konaklama ve gıda hizmetleri’ ise yüzde 73 ile ilk sırada.

Rapordaki öngörülere göre, iş dünyasına atılacak gençler için kariyerlerine şekil verirken önemli ipuçları barındırıyor. Buna göre, mevcut işlerin yüzde 60’ı, 2055 yılına kadar artık insanlar tarafından yapılmayacak. Gelecek yıllarda otomasyonla birlikte dünya çapında insan kaynaklı hata riskleri azalacak, üretim kalitesi, hızı artacak ve verimlilik yükselecek. Kas gücüne dayanan çoğu iş aktivitesi yerini makinelere bırakacak. Ancak insanlarla iletişim, karar alma ve planlama gibi idari işlerin çok az bir kısmını makineler yapacak.

GIDADA HER ŞEY TEKNOLOJİK

Raporda sektörler ve bu sektörlerdeki iş aktivitelerinin makineleşme potansiyelleriyle ilgili ayrıntılı veriler paylaşılıyor. 2055’e gelindiğinde en fazla otomasyona, ‘konaklama ve gıda hizmetleri’ sektörü yüzde 73 ile maruz kalacak. Özellikle ‘tahmin edilebilir ortamlarda yapılan insan gücüne dayalı fiziksel işler’ neredeyse tamamıyla yerlerini makinelere bırakacak. Üretim, taşımacılık ve depolama da yüzde 60 ile otomasyon potansiyelinin yüksek olduğu sektörler arasında. Onları tarım yüzde 57; perakende ticaret yüzde 53; madencilik yüzde 51 ve inşaat yüzde 47 ile takip ediyor.

EN AZ OTOMASYON EĞİTİMDE

En az makineleşecek alan ise yüzde 27 ile eğitim. Bu sektörde hiçbir iş aktivitesi yüzde 20’nin üzerinde potansiyel taşımıyor. Ayrıca işletme sektöründe de makineleşme ihtimali düşük. Sadece yüzde 35’lik potansiyele sahip sektörde bilişim ve iletişim teknolojilerine dayalı iş aktiviteleri arasında yer alan veri işlemde yaklaşık yüzde 50’lik bir potansiyel öngörülüyor.

Hürriyet