18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Plastikler her dakika okyanusları tehdit ediyor

Son Güncelleme: 8 HAZİRAN 2018 - TSİ 10:26

360 milyon kilometrekarelik alanı kaplayan beş büyük okyanusa yılda tam 8 milyon ton plastik çöp atılıyor. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Yerkürenin geleceği için bireysel plastik kullanımını azaltmalıyız” dedi.

Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Yılda 500 milyar plastik poşet kullanılıyor ve dakikada bir milyon plastik şişe satın alınıyor. Okyanuslara her yıl 8 milyon ton plastik atılıyor. Yani dakikada bir, bir çöp kamyonu kadar plastik okyanusa dökülüyor. Çünkü plastik, konfor ve kolaylık sağlıyor. Ancak plastik, yerkürenin doğasını etkileyen ciddi bir çevre sorunu” dedi.

Karaosmanoğlu, bilgisayar klavyesi, su şişeleri, sentetik elyaflı giysiler, halılar, oyuncuklar, mutfak eşyaları ve ambalajların etrafımızda olduğunu vurgulayarak, “Yaşamımızda görünmeyen mikroplastikler var. 5 milimetreden küçük minicik parçacıklar (mikroplastikler) su ve rüzgarla taşınarak yerküremizi tehdit ediyor. Mikroplastikler kişisel bakım, kozmetik ve temizlik ürünlerinde bulunarak kullanım ardından nehir, göl, denize ulaşırlar. Her yıkama ardından sentetik kumaşlı mikroplastikler de atık suya karışır. Ayakkabı ve oto lastiği gibi plastik ürünler aşındıkça mikroplastikler açığa çıkar. Yani plastik ayak izimizle dünyamızı kirletip iklim değişimine bireysel yol açıyoruz” diye konuştu.

‘Denize atmayın’

“Okyanuslarda eriyen mikroplastikleri balıklar yediğinde besin zinciriyle soframıza ulaşıyor. Çin’den denize atılan bir plastiğin zehiri, okyanus akıntılarıyla Türkiye’de sofraya gelebiliyor. Tehlike büyük” diyen Karaosmanoğlu, “Plastikler atık değil, geri dönüşümün en önemli hammaddesidir. Plastikleri denize atmayalım. Geri dönüşüme yollayalım. Ekonomimize katkı sağlarken yerküremizi korumuş oluruz. Kullandığımız plastiklerin yarısı tek kullanımlık ve atılan ürünler. Poşet yerine file kullanın, kendi cam bardak ve fincanınızla çay-kahve için, plastik şişe yerine matara edinin” dedi.

16 insan kuşağı süren problem

Yılda 500 milyar plastik poşet kullanılıyor, dakikada 1 milyon plastik şişe satın alınıyor, okyanuslara yılda 8 milyon ton plastik atılıyor. Bir şişe denizde 400-500 yıl sürecek problem oluşturuyor. Yani 16 insan kuşağı. Plastiğin yüzde 91’i geri dönüştürülmüyor. Plastiklerin yüzde 99’u küresel ısınmaya neden oluyor. Plastik kirliliği nedeniyle yılda 1 milyon deniz kuşu ölüyor. Balıkların 1/4’ünün sindirim sisteminde plastik bulunduğu için insanoğlu da dolaylı olarak plastik yiyor. Musluk sularının yüzde 83’ü plastik içeriyor.

Milliyet