11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Ege depremleri gözleri İstanbula çevirdi

Son Güncelleme: 12 OCAK 2013 - TSİ 10:16

Ege Bölgesi'ndeki demprem hareketliliğinin ardından gözler İstanbul'a çevirdi. 'Metropolde benzer acılar yaşanır mı?' sorusuna uzmanlardan ortak cevap geldi: "Depremleri değil önlemleri konuşalım."

Tarihî şehirde çok sayıda çürük bina olduğunu hatırlatan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "6,2'lik deprem, yıkıcı olmadığı halde binaların zayıflığı çökmelere sebebiyet verebilir. Deprem şiddetini konuşmaktansa bu duruma karşı önlem almak daha akılcı olur." dedi. Önümüzdeki yıllarda özellikle Ege'de deprem çemberinin hareketleneceğini öne süren Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da 2045'e kadar şehirde büyük bir deprem beklemediği tahmininde bulundu. Kentsel dönüşümün önemine değinen Ercan, önümüzdeki 10 yılda gerekli önlemler alınırsa bu süreçlerin hasarsız atlatabileceğini ifade etti: "Yaşanan süreç doğal. Yüzyıllardır dünyanın oluşumunda bu süreçler yaşanıyor. Tüm bu hareketlilik, insanoğlu önlem alırsa doğa olayı, önlem almazsa doğal felaket haline gelir."

Prof. Dr. Ahmet Ercan konuyla iligli şunları söyledi : 1998'den sonra dünyanın merkezindeki iç çekirdek konum değiştirdi. Dünyanın manyetik alanındaki değişim, doğa olaylarını tetikledi. Bu hareketlilik iklim, buzullar, depremler, yanardağlar ve yer kaymaları şeklinde açığa çıkıyor. Tüm dünyayı önümüzdeki günlerde etkileyecek olan değişim Türkiye için de geçerli ancak ülkemiz bu hareketlilikten yüzde 3 gibi etkilenecek. Tahminlere göre yer kabuğunun değişen hızı 2013'te artacak, 2015'te düşecek, 2020'de ise eski denge konumuna gelecek.