16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Omurga eğriliği dikkate alınmalı

Son Güncelleme: 8 AĞUSTOS 2019 - TSİ 09:31

Çoğunlukla ergenlik çağında ortaya çıkan ve son zamanlarda yaygınlaşan skolyoz hastalığı yani omurga eğriliği, günümüzde her 100 çocuktan üçünde görülmekte, kız çocuklarını daha fazla etkilemektedir.

Çağımızın yaygın hastalıklarından biri olan skolyoz; normalde omurga, pelvis ve boynun arasında önden arkaya doğru sıralanmaktadır. Skolyoz hastalarında ise bu durum omurgada yanlara eğri bir şekilde sıralanır. Skolyoz hastalarının belinde S ve C şeklinde bir eğri olur.

Normal bir omurga, bakıldığı zaman düz bir konumdadır. Skolyoz hastalığı olan birinin omurgasında ise gözle görülen bir yamukluk vardır; omurga bir tarafa doğru fazla eğridir, S şeklindedir. Karşıdan iki omuza bakıldığında gözle görülür bir şekilde bir omuz diğerinden daha yüksektir. Göğüste düzensiz bir duruş vardır ve yuvarlak bir omuz görülür.

Skolyoz tedavi edilmediğinde daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Bel ağrısı, yorgunluk, solunum problemleri, bacaklardan birinin daha kısa olması ve içe doğru fazlasıyla eğrilen bir omurga; bu belirtilerden bazılarıdır. Çocuğunuzda bu belirtileri fark ettiğinizde, kapsamlı bir muayene için doktorunuza başvurmalısınız.

Sabah