11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Sanat ve spor lisesi başvuruları 26 Haziran’a kadar sürecek

Son Güncelleme: 22 HAZİRAN 2018 - TSİ 14:41

Bu yılki 8’inci sınıf öğrencilerinin önünde merkezi sınav ve adrese dayalı yerleştirme dışında liseli olmak için bir seçenek daha var: Güzel sanatlar ve spor liseleri. Bunlar için başvurular, 26 Haziran’a kadar sürecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre, Türkiye’de 81 güzel sanatlar, 74 spor lisesi ile bu sistemle öğrenci alacak 4’ü spor, 2’si görsel sanatlar ve klasik sanatlar alanında eğitim veren 6 imam hatip lisesi bulunuyor. Eski sistemde bu liselere girişte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının puanı da yerleştirmede etkili oluyordu. Bu yıl sistemdeki değişiklikle, merkezi sınav zorunluluğu kalktı. Bu okullar, yetenek sınavı ve ortaokul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alacak.

Ortaokul başarı puanı ise 6, 7 ve 8’inci sınıfın yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacak. Sekiz mesleki ve teknik Anadolu lisesinin ‘denizcilik’ alanında okumak isteyenler için mülakat ve beden yeterliliği sınavı yapılacak. Bu sınav, önceden 9’uncu sınıf sonunda düzenlenirken, bu yıl ilk kez 8’i bitiren öğrencilere uygulanacak.

KİMLER KATILABİLİR?
2017-2018 öğretim yılında 8’inci sınıfı bitiren ortaokul ve imam hatip ortaokulu öğrencileri başvurabilir. İsteyenler merkezi sınava da girdi. Adrese dayalı sistemle yerleştirme için de başvurabilecekler.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL?
Başvurular 26 Haziran’a kadar e-Okul üzerinden alınacak dilekçe örneğiyle ilgili okul müdürlüklerine yapılacak. Okul müdürlüklerince işlemler tamamlandıktan sonra alanlara göre sınava girecek öğrenci listeleri, 27-29 Haziran’da okulda ve okulun internet sayfasında ilan edilecek.

KAÇ OKULA BAŞVURULABİLİR?
Adaylar yalnızca bir güzel sanatlar veya spor lisesine başvurabilecek. Ön kayıt müracaatları, haziran sonuna kadar sürecek. Önkayıt yaptırmayanlar, sınava giremeyecek.

SINAV NASIL OLACAK?
Yetenek sınavı, bölümler bazında 2-6 Temmuz’da oluşturulan komisyonlarca yapılacak. Sınavda 50 puan barajının altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak, değerlendirmeye alınmayacak. 50 ve üzerinde alanlar içinse yetenek sınavının yüzde 70’i ile ortaokul başarı puanının yüzde 30’u alınarak, 100 üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama olacak. En yüksek puandan aşağıya doğru yapılan sıralamaya göre, bölümler bazında belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek liste 6 Temmuz mesai bitiminde okulda ve okulun internet sayfasında duyurulacak.

KAYITLAR NASIL ALINACAK?
Kayıtlar, 9-11 Temmuz’da e-Okul sisteminden yapılacak. Kontenjan kalırsa, yedek listeden öğrenciler seçilecek. 12 Temmuz’da okulda ve internet sayfasında ilan edilip, ayrıca velilere bildirilecek. Yedek listeden kazananların kayıtları 13 Temmuz’da alınacak. Açık kontenjanı olan ancak yedek listesinde yeterli öğrencisi bulunmayan okullarla yedek listesi olmayanlar, 16-17 Temmuz’da başvuru alacak. 18-19 Temmuz’da da aynı usulle sınav düzenlenecek. 9’uncu sınıflarda boş kalan kontenjanlara geçiş yapacak öğrencilerin seçimiyle ilgili sınavlar eylül ve ekimin son haftasında gerçekleştirilecek.

Hürriyet