16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Yıkılan binalarda zehirli ‘asbest' önlemi

Son Güncelleme: 15 EKİM 2018 - TSİ 09:41

Zehirli mineral asbest için İngiltere ve Hollanda’nın aldığı önlemler Türkiye’ye de geldi. Daha önce piyasaya arzı yasaklanan asbestin, binaların yıkımı sırasında havaya karışmaması için de önlem alınacak.

Belediyeler, yıkılacak binalarda kansere yol açan absestin temizlenmesi şartı aramaya başladı. Isıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı son derece dayanıklı bir mineral olarak bilinen asbest liflerinin solunması, akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestozis gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor.

Asbest, gösterdiği izolasyon özelliği nedeniyle sihirli mineral olarak biliniyor ve çok uzun yıllardır inşaat, gemi, otomotiv, tekstil, marley, içme suyu borusu, levha, kazan, boru kaplamaları, fren ve debriyaj balatası, conta ve asbestli iplik gibi malzemelerin üretiminde kullanılıyor.

Yıkımda bulaşıyor

Orhan Koç, işçilerin asbest liflerine önlem almadan maruz kalması halinde zarar gördüğüne işaret ederek, “Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zarar verir, böylece akciğerde zedelenmeler başlar. Asbeste maruz kalınması sonucunda asbestoz, malign mezotelyoma ve akciğer kanseri gibi kanserlerle asbestten kaynaklanan çeşitli plevral reaksiyonlar, dermatozlar gibi meslek hastalıkları oluşabilir” dedi.

29 Ağustos 2010 tarihinde asbestin üretimi, kullanımı ve asbest içeren eşyaların piyasaya arzının yasaklandığını, asbestle ilgili yalnızca söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma işlerine izin verildiğini belirten Koç, artık yıkılacak ve sökülecek olan bina, yapı veya gemide asbestli ürün olup olmadığının da tespit edildiğini bildirdi.

Milliyet