15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Sıfır atık uygulaması 2019

Son Güncelleme: 4 OCAK 2019 - TSİ 10:49

Türkiye’nin en kapsamlı çevre, ekonomik ve sağlık uygulamalarından biri olan “sıfır atık” programında 2019 kritik yıllardan biri.

Programa göre bu yıl içinde alışveriş merkezleri, OSB’ler, oteller, bazı eğitim kurumları ve kamu kurumları için zorunluluk başlıyor. Kapsama giren kuruluşlar bu yıl içinde altyapılarını hazırlayıp sisteme uyum sağlamak zorunda. Belediyeler de yine altyapılarını geri dönüşüm ve kazanım süreçlerine uyumlulaştırmak zorunda. Sıfır atığın Türkiye genelinde uygulanması halinde yaklaşık 20 milyar TL’lik bir ekonomik hacim oluşması bekleniyor. Sıfır atık uygulamasında taslak yönetmelikte halen belirsiz olan unsur ise sokak toplayıcıları oldu. Halen toplanan ve geri kazanılan değerli atıkların hemen hepsi, herhangi bir organize yapısı olmayan, bireysel sokak toplayıcıları aracılığıyla yapılıyor. Bu yıl içinde takvimi içeren yönetmelik yayınlanıp zorunluluk başlarsa, belediyeler, okul, otel vb. kuruluşlar uyum sağlamak amacıyla yatırım yapacak.

Türkiye özellikle plastik, cam ve kağıttan oluşan katı atık işleme konusunda kapasite oluşturdu. Ancak ülke içinde atık toplama sınırlı kaldığı için bu kapasitenin kullanılması için atık ithal ediliyor. Üstelik, dünyanın en büyük atık ithalatçısı Çin’in bazı atık ithalatını çevre ve sağlık gerekçesiyle azaltması üzerine Avrupa’nın bu ülkeye yaptığı ihracat Türkiye’ye kaymaya başladı. TÜDAM verilerine göre 2011’de yıllık 55 bin ton olan plastik atık ithalatının 2017’de 205 bin tona, kağıt ithalatının ise 750 bin tona ulaştığı tahmini yapıldı. 2017 itibariyle son 5 yılda 128 milyon Euro plastik, 236 milyon Euro atık kağıt ithalatı yapıldığı tahmin ediliyor.

Dünya