11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Endonezya 2020'ye kadar 1000 çevre dostu cami açmayı planlıyor

Son Güncelleme: 17 KASIM 2017 - TSİ 11:41

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusunun bulunduğu Endonezya'da inananlar, 2020 yılına kadar 1.000 çevre dostu cami yapmayı hedefleyen yeni bir girişime hazırlanıyor.

Bu hafta Endonezya Başkan Yardımcısı Jusuf Kalla tarafından başlatılan girişim, camilere yenilenebilir enerji kaynakları, su ve yiyecek ihtiyaçlarını sürdürülebilirliklerini sağlamalarını, atıkları azaltmaları, geri dönüşümü ve çevre eğitimi vermeleri konusunda yardımcı olacak.

Proje, ülke çapında topluluklarda çevre bilincinin artırılması amacıyla özel sektör, hükümetin sağlık ve planlama bakanlıkları, üniversiteler ve diğer dini gruplarla birlikte en üst Müslüman din adamlarının çalışmalarıyla gerçekleşecek.

250 milyon insana sahip olan Endonezya, karışık bir çevre kaydına sahip.

Takımadalar, dünyanın en büyük termal kömür ihracatçısı ve palmiye yağı üreticisi. Bu durum, ormansız tarım arazilerinin temizlenmesine, geliştirilmesine ve ek olarak ormansızlaşmayı sınırlamak için yoğun uluslararası baskıya yol açmış durumda.

Endonezya'nın kırsal ve fakir bölgelerinin çoğunda iklim değişikliği nedeniyle sürekli kuraklık görülürken, çocukların eğitimi genellikle düzenli güç kaynağı olmaması nedeniyle engelleniyor.

Çevre ve afet yönetimi koordinatörü Hening Parlan, eko-cami fikrinin, bir camiada camileri çevrenin ve eğitimin merkezi haline getirmeyi istemekten kaynaklandığını söyledi.

Parlan, "Birçok Endonezyalı için, çevre konusundaki anlayışları yalnızca iklim değişikliğinin (eğitim yoluyla değil) etkisini gördüklerinde gerçekleşiyor ... örneğin sel veya toprak kaymaları yüzünden sıkıntı yaşıyorlar" dedi.

Bu girişimin, camilere daha iyi su kaynakları ve depolama tesisleri kurma, bağış toplama tavsiyeleri sunma ve camilere çevre dostu olmaya yardımcı olmayı sağlamak için yardım edeceğini belirtti.

Güneş enerjisi ve biyogazlar fosil yakıtlara alternatif olarak tavsiye edilecek ve imamlar daha iyi çevresel farkındalığı öğretecekler.

Eko-cami girişimi, çevre konusunda atılan ilk adım değil, daha önce de orman yangınları ve sürdürülebilir madencilik konusunda da dosyalar yayımladı.

Endonezya'da 800.000'den fazla cami var ancak yetkililer, ilk 1000'in kurulmasının ardından daha fazla eko-cami yapılmasını ve diğer ibadet yerlerini çevre dostu olmaya dahil etmeyi umuyorlar.

Diğer taraftan, bu sayıda çevre dostu camii açmayı hedeflemek nadir bir durum. Dubai'de 2014 yılında inşa edilen cami, ABD Yeşil Bina Konseyi'nin ilkelerini karşılayan ilk cami iken İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Fas ve Malezya'da tamamı daha yeşil olmayı hedefleyen camiler var.

reuters