17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Rekor yağmur İstanbul ve Trakya'yı etkiledi

Son Güncelleme: 19 TEMMUZ 2017 - TSİ 10:34

İstanbul'da dün son 32 yılın en yağmurlu günü yaşandı. Silivri metrekareye düşen 134.5 kilo yağış ile sel felaketinden en çok etkilenen ilçe oldu. Üsküdar 116.8, Beykoz 98.8 ve Sarıyer ise 91.3 kilo yağış aldı.

Rüzgârın hızı saatte 70-80 kilometreye kadar çıktı. Yağışlar, Silivri, Büyükçekmece, Başakşehir, Üsküdar, Şişli, Fatih ve Bakırköy'de su baskınlarına neden oldu. Temmuzun tamamında ortalama 32.5 kilo yağış alan İstanbul dün günün ilk yarısında aylık bazda da rekor miktarda yağış aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek İstanbul'daki yoğun yağışa, kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesiyle oluşan, termodinamik kararsızlıktan dolayı meydana gelen "süper hücre" isimli yapıların neden olduğunu belirtti.

Öte yandan sabah saatlerinde işlerine gitmek üzere evlerinden çıkan onbinlerce vatandaş aniden bastıran yağışın etkisiyle zor anlar yaşadı. Yağış kara trafiğini felç etti. Araçlar yollarda mahsur kaldı. Bazı araçlar suya kapıldı; ters çevrildi, yan yattı. Avrasya Tüneli tedbiren trafiğe kapatıldı. Deniz ve hava trafiği aksadı. Yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlara yakalanmak istemeyen pilotlar, şiddetli yağış sürerken Atatürk Havalimanı'na iniş için "yaklaşma" yapamadı.

Yoğun yağış nedeniyle Atatürk Havalimanı- Yenikapı arasında çalışan metro, su baskını nedeniyle Bakırköy'e kadar sefer yapabildi. Gayrettepe ve Zeytinburnu metro istasyonları, Aksaray altgeçidi sular altında kaldı. T1 Kabataş- Bağcılar Tramvay Hattı seferleri yapılamadı.

Üsküdar Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi'nde istinat duvarı çöktü. Çapa Tıp Fakültesi'ni su bastı. Üsküdar Fethi Paşa Korusu'ndan yola gelen çamurlu su trafiği kapattı. Ümraniye Ünalan'da D-100 Otoyolu su altında kaldı. Araçlar yollarda mahsur kaldı.

Son 32 yılın en yüksek yağış miktarının görüldüğü kentte yollar ve alt geçitler göle dönerken araçlar sular altında kaldı. Toplu taşıma araçları da selden nasibini aldı. Sabah saatlerinde işlerine gitmek için metro bekleyen İstanbullular raylardan gelen sel sularıyla karşılaştı. TEM ve E-5 üzerinde pek çok noktada ulaşım dururken, Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa yönü yaklaşık 30 dakika trafiğe kapandı. İstanbul Valiliği ‘Zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkmayın’ uyarısı yaptı.

 

Aşırı yağış nedeniyle trafikte seyreden bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi metro, metrobüs, duraklarını su bastı. Su dolan metrobüste yolcular ayaklarını havaya kaldırarak seyahat etti. Hava ulaşımında da aksamalar yaşanırken, Bayrampaşa Davutpaşa’da yol adeta nehir
oldu aktı.

‘En yağışlı’ gün

İBB, son Meteorolojik verilere göre bazı bölgelerde metrekareye 100 kilogramdan fazla yağış düştüğünü bildirdi. İBB’den yapılan açıklamada, Silivri’nin Çanta beldesinde metrekareye 128, Çatalca’da 70, AKOM’da 64, Greanpark’ta 63, Hadımköy’de 52, Sarıyer’de 47 kilogram yağış miktarı ölçüldüğü ifade edildi. İstanbul’da 16 Ekim 1985’te 125.5 kg’lık yağışla, tüm zamanların ‘en yağışlı’ günüydü. Ancak dün yağan, üstelik bir yaz ayında yağan yağmur bu miktarı geride bıraktı

Sel Trakya’yı da vurdu

İstanbul’u vuran sağanak yağış Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde de etkili oldu. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 9 saatte metrekareye 77 kilo yağış düştü. Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Dün Çanakkale’de de sağanak yağış felakete dönüştü; 70 evi su bastı. Balıkesir’in burhaniye ilçesinde de sel nedeniyle bir kişi yaralandı, çok sayıda araç ve evde hasar oluştu.

 

Uzmanlar İstanbul’da su baskınlarına neden olan yağışın nedenleri ve gelecekte ortaya çıkacak olasılıkları değerlendirdi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, Temmuz ayı açısından tarihsel süreçte rastlanmayan bir yağış meydana geldiğini, yağış tablosunun tipik bir tropik yağış modeli olduğunu belirterek, şu tespitlerde bulundu: “Geçtiğimiz gün doğal afet uyarısı yaptık. Bilimsel veriler dikkate alınsa önlemler alınır, hatta resmi izin ilan edilirdi. Metrekareye 100 kiloya yakın yağmur düştü. İstanbul’da yaşanan Hadise tipik bir şehir selidir. Şehrin neredeyse tamamı asfalt ve binalarla kaplı. Su gidecek yer bulamıyor. Farelerin bile zor geçtiği mazgallardan bu kadar yoğun su kütlesi nasıl girecek? İstanbul’un mevcut imar planları tekrar gözden geçirilmeli. Yapılaşma durdurulmalı. Ülke olarak bu tür afetlerle yaşamaya alışmalıyız.

Sabah, Milliyet