logo

'Türkiye olaylara bigane kalamaz'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Cumhuriyetlerinin dünyada artık etken ve belirleyici olacaklarını belirterek, böylesi bir arka plana sahip devletler topluluğunun bir araya geldiği takdirde dünyada etkin olmamasının mümkün olmadığını söyledi.

Bakan Davutoğlu, "Bağımsızlıklarının 20. Yılında Türk Cumhuriyetleri Uluslararası Toplantısı'nın" açılışında yaptığı konuşmada, geçen 20 yılın nice asırlara ulaşmasını temenni etti. Davutoğlu "Bütün bu coğrafyalardaki bütün halklar dost ve kardeş halklardır, onların başarıları bizim başarımız, onların serüvenleri bizim serüvenimiz, onların acıları bizim açılarımızdır. Onlara bigane kalamayız" diye konuştu. Bölgedeki jeoekonomik dönüşüm sürecinde de İpek Yolunun ardından Orta Asya ekonomilerinin periferi ekonomilerine dönüştüğünü, bu ülkelerden çıkarılan hammaddenin Rusya'da işlenir ve satılır olduğunu anlattı. Davutoğlu "Şimdi yeni bir dönüşümün eşiğindeyiz. Tekrar İpek Yolunu bu kez tren yolları, enerji boru hatları ile yeniden uyandırmak zorundayız" diye konuştu.

Türk konseyi vurgusu

"Hiçbir ulus devlet, bir diğerinden bağımsız olarak başarılı olamaz. Bir ülkedeki siyasi istikrarsızlık diğerini de etkileyebilir, o yüzden ortak bir siyasi istikrar kültürünün bölgeye hakim olması lazım" diyen Davutoğlu, bu konudaki en ciddi atılımın Türk konseyinin oluşturulması olduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Biz artık dünyada belirleyici olacağız, etken olacağız, sözümüz olacak, onun için de küresel alana çıkacağız. Böylesi bir jeopolitiğe böylesi güçlü bir kültürel arka plana sahip bir devletler topluluğunun dünyada etkin olmaması mümkün değil, yeter ki bir araya gelsinler, yeter ki birlikte geleceği planlasınlar" diye konuştu.


MİLLİ GAZETE / 6 EKİM 2011