logo

İtalya ve İspanya IMF'lik oldu

IMF, krizdeki ülkelere kısa vadeli kredi verilmesini gündeme aldı. İtalya ve İspanya'ya ilk aşamada 50 milyar euroluk kredi dilimi kullandırılacak

Uluslarası Para Fonu (IMF), ekonomik krizin yeni ülkelere sıçramasını engellemek için hükümetlere kısa vadeli kredi vermeye hazırlanıyor. Programın ilk uygulanacağı ülkeler ise kredi notu cuma günüdüşürülen İtalya ve İspanya olacak. IMF'nin İtalya ve İspanya'ya 50 milyar euroyu bulan ortak bir kredi sağlayacağı bildirildi. Ülkelerin ekonomik koşullarına göre bu kredinin önümüzdeki yıl içinde ortalama olarak 100 milyar euro seviyesine çıkarılabileceğine de değinildi. Ekonomistler İtalya ve İspanya'ya sağlanması planlanan bu rakamın Avrupa'nın 440 milyar euroluk kredi yardımı dikkate alındığında düşük kaldığına dikkat çekti. Ancak bu rakamın krizin henüz Yunanistan kadar derinleşmediği İspanya ve İtalya gibi ülkeleri kurtarmak için yeterli olabileceği düşünülüyor. Bu arada IMF'nin gündeminde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Güney Kore gibi küresel piyasalardaki dalgalanmadan etkilenen ülkeler de bulunuyor. Kısa vadeli kredilerin ise birkaç ay içerisinde bu ülkelere sağlanabileceği konuşuluyor.

ÖĞRENCİLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in İspanya'nın uzun vadedeki kredi notunu AA'dan AA-'ye, İtalyanın kredi notunu ise AA-'den A'ya düşürmesinin ardından haftasonu iki ülkede de halk sokaklara döküldü. İtalya'da hükümetin kemer sıkma politikalarını eleştiren öğrenciler haftasonunu protestoyla geçirdi. Bu arada Fitch'in Bekçika'nın kredi notunu hükümetin yüksek borçları nedeniyle düşürebileceğinin sinyallerini vermesi bu ülkede de endişelere neden oldu. Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise dokuz Portekizli bankanın kredi notunu düşürmüştü. Bu gelişmeler üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy dün Berlin'de biraraya geldi. Moody's ayrıca bankalara ek destek vermesi gerekeceğinden Belçika'nın notunu indirim için izlemeye aldığını açıkladı.

SABAH / 10 EKİM 2010