logo

Sanayiye Ramazan molası

Sanayi ağustosta yüzde 3,8 büyüyerek yılın en düşük artışını gerçekleştirdi. Ramazan tatilinin etkili olduğu sanayideki yavaşlamanın eylülde sürmesi bekleniyor.

Sanayi üretimi ağustosta yüzde 3,8 ile beklentilerin altında büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise temmuza göre yüzde 2,8 geriledi. Ramazan Bayramı nedeniyle 9 günlük tatil yavaşlamada belirleyici oldu. Ayrıca temmuzda otomotivdeki büyük üretim katkısı nedeniyle beklentilerin üzerinde artış gösteren sanayi üretimi yine otomotivin etkisiyle yavaşladı. Ağustos otomotiv üreticileri için de tatil ayı. Ağustostaki yüzde 3,8’lik büyüme Kasım 2009 yılındaki yüzde 3’lük gerilemenin ardından görülen en düşük artış. Sanayideki yavaşlama Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısında ekonomide yavaşlama olacak senaryosunu destekliyor ve cari açıktaki artışın da sınırlanacağının habercisi.

Otomotiv % 1,4 büyüdü

Temmuzda yüzde 35,1 ile yılın en yüksek artışını kaydeden otomotiv ağustosta sadece yüzde 1,4 büyüdü. Tekstilde yüzde 3,9, giyim eşyasında ise yüzde 1,8 gerileme yaşandı. Elektrik üretiminde Eylül 2009’dan bu yana ilk defa görülen daralma büyümedeki yavaşlamanın son çeyrekte daha belirginleşeceğine işaret ediyor. Sanayi üretiminde endeksin yüzde 60’ını oluşturan aramalı üretimi yüzde 4,7 büyüyerek toplam üretime 1.83 puan katkıda bulundu. Sermaye malının yüzde 9,7 büyümesinin katkısı ise 1.18 puan. Gerileyen enerji üretiminin sanayiyi yavaşlatıcı katkısı ise 0.14 puan oldu. Endeksin diğer yüzde 40’lık ağırlığı olan dayanıklı ve dayanıksız tüketimin katkıları ise önceki aya göre sınırlı artışla sırasıyla 0.60 ve 0.30 puana çıktı. Kimya sektörünün katkısı 0.16 puan ile önceki ayların altında kaldı.

RADİKAL / 11 EKİM 2011