logo

İsyan günü 15 Ekim

ABD''de ilk kıvılcımın ateşlendiği Wall Street isyanı küresel bir harekete dönüşüyor. Bankacılık sektörü başta olmak üzere finansal sistemdeki çürümeyi protesto eden hareket 15 Ekim''de Londra, Tokyo, Montreal ve Stockholm sokaklarına çıkacak

İlk kıvılcımın küresel ekonominin merkezi konumundaki ABD''nin New York kentinde atılan "Wall Street" protestoları dünyaya yayılıyor. Finansal sistemdeki çöküş ve bozulmaya karşı harekete geçen ve son 3 hafta içerisinde ABD''nin 45 eyaletine yayılan eylemler, 15 Ekim tarihinde küresel bir harekete dönüşüyor. Protesto gösterilerinin organize edileceği dünya şehirleri arasında İngiltere''nin başkenti Londra, Almanya''nın Hamburg kenti, Japonya''nın başkenti Tokyo, Avustralya''nın en büyük şehri Sidney ve Kanada''nın Montreal kenti de yer alıyor. Özellikle bankacılık sistemindeki açgözlü yapı ve kanun yapıcılar üzerindeki şirket baskılarını da hedef alan göstericiler, 15 Ekim için Meksika''nın Tijuana şehrinin yanısıra İsveç''in başkenti Stockholm''de de protesto hazırlığı yapıyor. Wall Street isyanının sıçradığı bir başka ülke ise finansal sorunlar yaşayan İrlanda. İrlanda''nın başkenti Dublin''de Merkez Bankası binasının yer aldığı Dame Street''i işgal eden protestocular, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası''nın (ECB) ellerini İrlanda''nın üzerinden çekmesini istiyor. Göstericiler, İrlanda''da yaşanan finansal, sosyal ve politik çöküşün biran evvel önüne geçilmesi için toplumsal hareket çağrısı yapıyor.

HAREKET KÜRESELLEŞİYOR

Occupy Wall Street (Wall Street''i işgal et) hareketinin internet sayfasına göre protesto gösterileri tahmin edilenden hızlı büyüyor. Ancak mevcut finansal sistemdeki yanlış ve taraflı işleyişe karşı çıkan grup için 15 Ekim, hareketin resmi olarak küresel platforma taşınması anlamına geliyor. Göstericilerin, söz konusu kentlerin finans merkezlerine yakın noktalarda konuşlanması ve uluslararası bankaların merkezleri önünde eylemler yapması bekleniyor. ABD''deki gösterilerden hergün gözaltı haberleri gelirken, Avrupa''da polisin protestoculara karşı takınacağı tavır ise merakla bekleniyor.

SABAH / 11 EKİM 2011