logo

Altı Osmanlı üstü Türkiye

Altı Osmanlı padişahı ve ailelerinin mezarlarının bulunduğu Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi görenlerin yüreklerini sızlatıyor. Türbedeki mezarların üzerini örten, sütunların bakımsızlıktan çökmesiyle, ortaya mezbeleliği andıran bir görüntü çıktı. Ecdada reva görülen bu durum, toprağın altında yatanlar Osmanlı''yı, üstündeki rezillik ise Türkiye''nin ayıbını gösteriyor, yorumlarına neden oldu.

Altı Osmanlı padişahı ve ailelerinin mezarlarının bulunduğu Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi''ndeki mezarların üzerini örten, kemerlerle kaplı sütunlar bakımsızlıktan çöktü, tarihi mezarlar zarar gördü. İstanbul''da tarihi yarımada olarak bilinen Eminönü''ndeki meşhur Yeni Camii''nin arkasında bulunan türbede, altı Osmanlı padişahıyla birlikte aileleri yatıyor. Sütunların çökmesinin üzerinden yaklaşık üç hafta geçmiş olmasına rağmen, herhangi bir çalışma başlatılmadı. Her an çökmeye hazır sütunların olduğu alanda hasar tespiti yapmak da riskli görülüyor. Türbenin bu içler acısı hali, yetkililerin ilgisini çekmemişe benziyor. Daha önce bira festivaline sponsor olan Kültür Bakanlığı''nın bu duruma seyirci kalması da, başka bir soru.

Eminönü Yeni Camii Caddesi üzerindeki altı Osmanlı padişahı ve ailelerinin mezarlarının bulunduğu Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi''nin hazirelerinden biri çöktü. Padişah ailelerinin bulunduğu bahçedeki mezarlardan bazıları zarar gördü. Resim de görüldüğü üzere diğer sütunlar da her an çökebilir.

Türbede Osmanlı padişahlarından; I. Mahmut, IV. Mehmet, III. Osman, III. Ahmet, II. Mustafa ve V. Murat ile birlikte aileleri ve yakınları yatıyor. Hatice Turhan Valide Sultan, 4. Mehmet''in annesi. Valide Sultan''ın, Eminönü''deki Yeni Cami''yi, kendi ismiyle anılan türbeyi ve Çanakkale''de de surlar yaptırdığı biliniyor.

MİLLİ GAZETE / 11 EKİM 2011