logo

Gurbetçi, Türkiye'de emeklilik istiyor

Eskiden bulundukları ülkede emekli olmak için çaba sarfeden gurbetçiler artık Türkiye'yi seçiyor. Başvuru sayısı 500 bine yaklaştı
Avrupa ülkelerini kasıp kavuran kriz işsizlik oranlarını yükseltirken, bu tablo işgücü göçleri ve emeklilik sistemlerini de etkiledi. Bir zamanlar Avrupa'nın hayal ülkelerine çalışmak için giden gurbetçiler, emekli olabilmek için Türkiye'ye koştu. Emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran gurbetçi sayısı 500 bine yaklaştı. Kurum, şu ana kadar 198 bin gurbetçiye aylık bağladı. Almanya ile imzalanan çifte vergilendirmelerin önlenmesi anlaşmasıyla birlikte çifte vergiden de kurtulan emekli gurbetçiler kesin dönüş yapmaya başladı. 
KESİN DÖNÜŞ ŞARTI YOK 
Avrupa'da ortalama bin euro emekli aylığıyla geçinemeyen ve işsiz kaldığı için emekli olamayan 500 bine yakın gurbetçi Türkiye'nin kapısını çaldı. Gurbetçi kadınlar da çalışarak ya da ev kadınlığıyla geçen sürenin karşılığında borçlanarak emekli olabiliyor. Bunun için bulundukları ülkelerdeki sigortalılık süreleri kadar Türkiye'de SGK'ya para yatırmaları yeterli. 
SABAH