logo

Türkiye, Endonezya'nın kararından memnun

Dışişleri Bakanlığı, Endonezya'nın Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması (CTBT)'nı onaylamasını memnunlukla karşıladığı bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Endonezya hükümetini CTBT'yi yürürlüğe giriş hedefine yaklaştıracak önemli bir adım atmış oldukları için tebrik ediyoruz. Bu olumlu gelişmenin CTBT'nin ekinde belirtilen ve antlaşmanın yürürlüğe girmesi için onayı gereken ülkelerden geriye kalan sekizini onay işlemlerini tamamlama yönünde teşvik edeceğini umuyoruz." denildi.
CTBT uzun ve meşakkatli bir müzakere sürecinin ardından BM Genel Kurulu tarafından Eylül 1996'da büyük çoğunluğun desteğiyle kabul edildiği hatırlatan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "182 ülkenin imzaladığı, 155 ülkenin onay belgesini BM Genel Sekterine ilettiği antlaşma bugün evrensel statüye erişmek üzeredir. Taraf devletler zaman içinde CTBT hedeflerini izlemek ve hükümlerini uygulamak yönünde güçlü bir siyasi irade ortaya koymuşlardır. CTBT, henüz yürürlüğe girmediği halde, nükleer yayılmanın önlenmesi ve silahsızlanma rejiminin önemli bir temel taşı olarak etkinliğini ispat etmiştir. CTBT'nin yürürlüğe girişi için onayı gereken 44 ülke arasında yer alan Türkiye antlaşmayı imzaya açıldığı gün imzalamış, Şubat 2000'de onay sürecini tamamlamıştır. İlk günden bu yana CTBT çerçevesindeki siyasi, mali ve teknik yükümlülüklerimizi yerine getirmekteyiz ve buna devam edeceğiz. CTBT'nin mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girmesini sağlamaya yönelik çabalara aktif desteğimizi de sürdüreceğiz."
DÜNYA BÜLTENİ