logo

Mükellefler için cari açık hesabı başlıyor

Maliye Bakanlığı’nın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı cari hesap uygulamasına 2012 yılının ilk aylarında başlanması planlanıyor. Mükellefin vergi ile ilgili borcunu ve alacağını görebileceği cari hesabın devreye girmesi için çalışmalar hızlandırıldı. 
Sistemin işlemesine ilişkin mevzuatın yıl sonuna kadar çıkarılacağı, tam olarak uygulamanın başlamasının ise şubat ayını bulabileceği belirtildi. Mükellefler cari hesapla tüm alacak ve borç akışını tek hesapta takip edebilecek. Şu anda vergi borçları ayrı ayrı görülebiliyor. 
“Mükellef cari hesabı” adı verilen uygulamayla özellikle ihracatçılar ve müteahhitler borç ve alacağın her an için mahsup imkânına sahip olacak. Mükellef iadesini borcundan mahsup edebilecek. Ya da iade hakkı olan ihracatçılar, alacaklarını borçlarından düşebilecek. Kişiler vergi dairesinden internet için kullanıcı şifresi alacaklar. Şifre almakta sınırlama olmayacak. İsteyen herkes alabilecek. Yine geçmişten kalan örneğin veraset borcu gibi bir borcu da yine cari hesaptan görmek mümkün olacak. Yetkililer, “Bir kişiye bilmediği bir yerden miras kaldı ama kişinin haberi yok, bunun veraset vergisini cari hesaptan görebilecek” dedi. Ancak sistemde belediyeler tarafından toplandığı için emlak vergisi olmayacak.
Yeni sistemde öncelikle iadenin ya da alacağın şekline göre örnek dilekçe hazırlanacak. Hangi belgelerin isteneceği belli olacak. Yetkililer, belirli sınırın altında kalan alacaklar için günlük mahsubun da yapılabileceğini belirterek sınırı aşanlar için ise yine 1 hafta ile 10 gün arasında değişen süre belirleneceğini kaydetti. Yetkililer, sürenin sonunda vergi dairesinin mahsubu yapacağını söyledi.
RADİKAL