logo

‘Atina’ya cami istemeyiz’ kampanyası

Yunanistan’da din adamları akademisyenler ve subayların öncülük ettiği bir grup Atina’da inşa edilmesi planlanan camiye karşı kampanya başlattı. 
Avrupa’nın cami bulunmayan tek başkenti olan Atina’da cami projesi yılan hikayesine döndü. Pire Metropiliti Serafim’in liderlik ettiği bir grup Atinalı, başkentte Müslümanlara ibadet yeri yapımıyla ilgili yasanın iptali için Danıştay’a başvurdu.
Dilekçenin altında Serafim’in yanı sıra bir üniversite profesörü, Deniz Kuvvetleri’nden subaylar ve caminin inşa edilmesi planlanan bölgede yaşayan 5 Yunan’ın imzası yer aldı. 
200 BİN MÜSLÜMAN İBADET EDECEK
Atina’da yaklaşık 200 bin civarındaki Müslüman, daire, bodrum ve garajlarda ibadet yapmak zorunda kalıyor. Atina’da Osmanlı döneminden kalan ve Akropolis eteklerinde yer alan iki cami bulunuyor. Biri Seramik müzesi olarak kullanılan Mustafa Ağa Camii diğeri ise ona 500 metre uzaklıktaki Fethiye Camii. Her ikisi de harap halde ve kullanılmıyor.
Atina Belediyesi, Pire kentini de içine alan Attika bölgesindeki Votanikos semtinde bir cami, Shisto semtinde de bir Müslüman mezarlığı inşa etmek için gerekli izinleri vermişti. Caminin Savunma Bakanlığı’na ait bir arazide inşa edileceği açıklanırken, mezarlık için 2005 yılında Yunan Kilisesi 30 dönüm arazi tahsis etmişti. 2006 yılında Yeni Demokrasi hükümeti döneminde Atina’ya cami yapılmasına karar verilmişti. Kilisenin de onay verdiği bu karara göre, 2009 yılı sonunda cami bitirilerek hizmete açılacaktı. Ancak bu söz, cami yerinin tahsis edildiği Deniz Kuvvetleri’nin direnmesi ve arazinin boşaltılması için gerekli 5 milyon euro kaynağın temin edilememesi nedeniyle tutulamamıştı. Atina’ya cami yapılması meselesi 77 yıldan bu yana zaman zaman gündeme geliyor. Cami yapılmasına ilişkin ilk yasa tasarısı 1939 yılında hazırlanmıştı. İkinci yasa tasarısı ise 2004 Atina Olimpiyat Oyunları öncesi 2000 yılında kabul edilmişti. Ancak kilisenin tepkisi ve hükümetlerin de gerekli iradeyi gösterememesi nedeniyle Atinalı Müslümanlar bir türlü istedikleri camiye kavuşamadı. 2006 yılında kabul edilen yasa tasarısına göre caminin inşası için 15 milyon euro kaynak ayrılacaktı.
DÜNYA BÜLTENİ