logo

GSS'de dar gelirli zorlanacak

Yeşil kartlıya bir kötü haber de tıbbi malzemeden geldi. Yeşil kart sahipleri ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmak için protez gibi tıbbi malzeme gerektiğinde önce para verip sonra geri ödeme peşine düşecek
1 Ocak’ta zorunlu hale getirilen Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) yeşil kartlılar için kötü bir haber daha çıktı. Ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmaları ağır şartlara bağlanan yeşil kartlılar, tıbbi malzeme için peşin ödeme yapma zorunluluğu ile karşı karşıya kaldı. Düzenlemeye göre, gözlük ve protez gibi sarf malzemelerini cepten para ödeyerek alacak olan yeşil kartlılar, parasını daha sonra geri isteyecek.
Faturayla geri alacak
Yeşil kart sahiplerinin tıbbi malzemelerinin faturalandırılması hakkında düzenlemeye göre, yeşil kart sahipleri; gözlük, ortez, protez, ameliyat malzemeleri, tıbbi sarf malzemeleri için  önce cepten ödeme yapacaklar. Yeşil kartlılar, aldıkları faturaları SGK birimlerine verecekler. Yeşil kartlı vatandaşlar, faturanın yanı sıra reçete ve rapor gibi belgeleri de kuruma vermek zorunda kalacak.
Üniversite hastaneleri ve sözleşmeli özel hastanelerce düzenlenecek tıbbi malzemelere ait reçete bedellerini geri almak isteyen yeşil kartlılar, diğer GSS’lilerden farklı olarak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularından bu kurumlara (üniversite ve özel hastane) yapılan sevkin belgesini vermek zorunda olacak. Yeşil kartlılar, SGK’nın belirlediği fiyatla, aldıkları malzemenin arasındaki fiyat farkını da cepten ödeyecek.
Dar gelirli zorlanacak
Düzenlemeden önce, tıbbi malzemelerin bedelleri, saymanlıklar tarafından genel bütçeden karşılanarak  sağlık sunucularına ödeniyordu. Yeşil kart sahipleri tarafından bu malzemeler için herhangi bir katılım payı ve fark ücreti ödenmiyordu.
Dar gelirlilerin sağlık hizmeti alması için uygulamaya konulan yeşil kart, son GSS düzenlemesi ile sınırlandırılmıştı. Yeşil kartlıların cepten prim ödemeksizin sağlık hizmetinden yararlanmaya devam etmesi, yapılacak gelir tespiti sonucunda kişi başına aylık gelirinin 295 TL’den az olması şartına bağlanmıştı. Yapılan son ayarlamanın ardından bu kadar düşük gelirli kesimin pek çoğu yüksek meblağlarla satılan tıbbi malzemelerin parasını nasıl ödeyeceği merak konusu oldu.
MİLLİYET