logo

Fransa'ya tüketici boykotu

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin 'soykırımı inkâr' tasarısını AB ülkeleri geneline de yayma teklifi Türk vatandaşlarını kızdırdı. Senatoya sunulan tasarı sonrası başlatılan ve Fransız mallarında yüzde 30 düşüşe yol açan boykotun çemberi genişliyor
Türkiye son yılların en kapsamlı halk boykotuna hazırlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Fransız Senatosu'na sunduğu "soykırımı inkâr" tasarısının ardından başlatılan halk boykotu, Sarkozy'nin bunu tüm AB ülkeleri geneline yayma teklifi sonrası tırmanışa geçti. Kozmetikten, tekstile, otomotivden gıdaya uzanan boykotun hedefinde ise Fransız ekonomisine milyar euroluk fatura ödetmek var. 
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Fransız yiyecek ve içecek ürünlerinin satışında ilk tepki ile yüzde 30'a yakın düşüşler yaşandığını ancak Sarkozy'nin inkârı hapisle cezalandıran tasarıyı AB ülkeleri geneline yaymasının çizmeyi aştığını söyledi. Böyle giderse boykotun sınırları da aşacağı uyarısında bulunan Palandöken şunları söyledi: "Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olan bir cumhurbaşkanının seçimlerden nemalanmak adına bu kadar anlamsız bir tasarıyı AB geneline yayması teklifinin kabul edilebilir bir şey değil. Tasarı ilk senatoya sunulduğunda biz 81 ildeki birliklerimize bir genelge gönderdik. O genelgede bütün Fransız markaların listesi de yer alıyordu. Tek bir yönlendirmemizle Fransız mallarına boykotun etkisi inanılmaz seviyelere çıkabilir." 
SABAH