logo

Çin'den ABD'nin savunma stratejisine tepki

Çin'den, ABD'nin yeni savunma stratejisinde yer alan,"Çin'in stratejik amaçlarının açık olmadığı" yönündeki ifadelere tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin bu ifadeleri "temelsiz ve güvenilmez" diyerek eleştirdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, Pekin'in stratejik amacının belirgin, açık ve şeffaf olduğunu söyledi. Çin'in barışçıl kalkınmaya bağlı olduğunu ve savunmacı bir politika güttüğünü vurgulayan Liu, Pekin'in savunma modernizasyonunun bölgesel barış ve güvenliğin devamı için etkin rol oynadığını, hiçbir ülkeye karşı tehdit oluşturmadığını ifade etti.
ABD'nin geçen hafta açıklanan yeni stratejisinde, Washington yönetiminin gelecekte kendisi için en büyük zorlukların bulunduğu alanlar olarak gördüğü Ortadoğu ve Asya Pasifik'e odaklanacağı belirtilmişti.
Yeni stratejiye göre, Asya Pasifik'teki ABD askeri güçlerinin kurumsal varlığının geliştirileceği ve güçlendirileceği kaydedilmiş, Çin'in bölgesel liderlikteki yükselişi ve askeri potansiyelini artırması nedeniyle oluşan kaygılar üzerinde durulmuştu.
'İRAN YAPTIRIMLARI TEK BAŞINA SORUNU ÇÖZMEZ'
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in Pekin'i ziyaretinden önce açıklama yapan, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cui Tiankai, Çin'in ticari ilişkileriyle İran'ın nükleer programının birbiriyle bağlantılı olmadığını, nükleer programı nedeniyle İran'a uygulanan yaptırımların tek başına sorunu çözemeyeceğini belirterek, sorunun görüşmeler yoluyla çözelmesi çağrısında bulundu.
Çinli liderlerle görüşmelerde bulunmak üzere yarın Pekin'e gelecek olan Geithner'in ele alacağı konular arasında İran'a yaptırımların da bulunduğu belirtiliyor. Amerikalı yetkilinin Pekin'den, İran'a petrol ambargosuna destek sağlamaya çalışacağı kaydediliyor.
MİLLİ GAZETE