logo

Erciş'te 2 bin esnaf zarara uğradı

Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Aslan, ilk depremden sonra esnafın uğradığı zararın tespiti için kurulan komisyonun yaptığı çalışmaya göre, ilçedeki 2 bin esnafın 57 milyon lira mal kaybı yaşadığını söyledi.
Aslan, 23 Ekim'de meydana gelen depremde Erciş'te ticari hayatın yoğun olduğu Vanyolu, Zeylan, Alkanat ve Kışla caddelerinde 84 çok katlı binanın yıkıldığını bildirdi. 
Vanyolu Caddesi başta olmak üzere yıkılan ve ağır hasar gören binaların alt katlarının mobilya, beyaz eşya, konfeksiyon ve market gibi iş yerleri olduğunu ifade eden Aslan, şöyle konuştu: 
"Yıkılan binaların altında iş yeri bulunan esnafın sermayesi çöp oldu. Depremin ardından Ticaret ve Sanayi Odası, Belediye, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Vergi Dairesi görevlilerinden oluşan bir hasar tespit komisyonu kuruldu. Komisyonun yaptığı çalışmaya göre, ilçedeki 2 bin esnaf, 57 milyon lira mal kaybı yaşadı. Bu zararın 48 milyon lirası, Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlı olan esnafa aittir. Bu rakam, yıkılan iş yerlerinin içinde malın toplam değeridir. Binaların ve konutların maliyeti bu rakama dahi değil." 
Van Ekonomi Konseyi üyeleri olarak geçen ay içinde Ankara'da ilgili bakanlarla yaptıkları görüşmelerde esnafa 57 milyon hibe verilmesi taleplerini ilettiklerini belirten Aslan, "Bazı bakanlarımız bu konuda destek sunacaklarını söylediler. Ancak şimdiye kadar somut bir adım atılmadı. Bu depremin en büyük mağduru esnaftır. Burada hayatın normale dönmesi için esnafın ayağa kaldırılması gerekiyor" dedi. 
HÜRRİYET