logo

İhracatçılar Doların 2 liraya dayanmasını istemiyor

Avrupa ülkelerine büyük darbe vuran mali bunalımın dolayısıyla euro kan kaybederken, doların değeri artıyor. Merkez Bankası'nın müdahalelerine rağmen 1,85-1,90 bandında gezinen dolar kuru ihracatçıyı tedirgin ediyor. 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'rekabetçi' kur isteklerini yenilerken, bu seviyeyi de 1,7-1,8 lira arasını telaffuz ediyor. Bunun üzerindeki seviyenin maliyetleri önemli ölçüde artırdığını vurguluyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz de 2 liraya dayanan dolar kurunun morallerini bozacağını belirtiyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Doların 1,90 ya da 2 liraya dayanmasını talep etmiyor, Türkiye'ye rekabetçi bir kurun reva olduğuna kanaat getiriyoruz. Kuşku yok rekabetçi kur ihracatı güdüleyecek, ithalata denge getirecektir." ifadelerini kullanıyor. Rekabetçi kuru, '1,70-1,80 lira arası' şeklinde izah eden Büyükekşi, şu değerlendirmelerde bulunuyor:
"Türkiye'nin makro dengeleri ihracatçı için önemli. Yoksa aşırı oynaklık ve kur artışı enerji ve eleman maliyetlerimizi artıracaktır. Bu sebeple rekabet edebileceğimiz bir kurda fayda görüyoruz. Şu an kurun seviyesi fazla olup 1,70-1,80 arası oluşacak değer rekabetimiz için yeterli. TİM olarak üç ayda bir ihracatçı eğilim anketi yapıyoruz. Burada firmalar sene sonu için kur seviyesini 1,85 lira olarak öngörüyordu. Buna mukabil rekabetçi kurda temennilerini sorduğumuzda 1,75 cevabını veriyordu."
Dolarda 2 lirayı psikolojik sınır olarak gördüklerini aktaran Büyükekşi, ihracatçılara, "Kurun geldiği aşamayı firma adına yeterli ise ihracat satışlarınızı hedge edin; forward yapın. Kendinizi yarın ya da ileride olabilecek olumsuz rakamlardan koruyun. Eğer gerileme olursa olumsuz etkilenmeden korunun. Finansman konusunda da ihracatçılar duyarlı olmalı. Eğer ihracatçılar Merkez Bankası Reeskont Kredisi'ne başvurursa çok uygun fiyatlarla kredi kullanma imkanı elde edecek. Yine bu sene Eximbank ülke kredileri konusunda mühim adımlar atıyor. Kesesinden bunun için 2 milyar dolar kaynak ayırıyor. İhracatçılar söz konusu kredilerden yararlanırsa önemli merhaleler alacaktır." uyarısında bulunuyor.
ZAMANONLİNE