logo

İlaçlardaki isim karmaşası Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi

Sağlık Bakanlığı isimleri aynı fakat kullanım alanları farklı ilaçların oluşturduğu karmaşayı önlemek için harekete geçti. Bakanlık, bu tür ilaçların üzerindeki uyarıların daha belirgin olmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, ilaç kullanımının artması ve piyasaya sürülen ilaç sayısının artışı çeşitli karışıklıkları da beraberinde getirdi. İsimleri aynı fakat kullanım yerleri farklı ilaçlar, bazı sıkıntılara yol açtı. Bakanlık bu konuda ilaç firmalarını uyardı.
Kendilerine ulaşan şikâyetler üzerine, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü kullanım yerleri farklı ancak isimleri aynı olan göz damlası, kulak damlası, krem gibi bazı ilaçların piyasada bulunması sonucu karışıklıkların yaşandığına dikkat çekti. İlaçların yanlışlıkla birbirinin yerine verilmesinin olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtildi. Bu sebeple bu tür ilaçların dış ambalajlarında preparat formlarının preparat ismi ile aynı puntoda ve iyice belirgin yazılmasının doğru olacağı, kullanıma ilişkin uyarıların kutunun ön yüzüne büyük harflerle, 'göze sürülmemelidir' gibi koyu renkte yazılması gerektiği kaydedildi. Bakanlık, bu şekilde ruhsat almış ürünlerin dış ambalajlarının yeniden gözden geçirilmesini ve belirtilen hususların yerine getirilmesini istedi.
Öte yandan uzmanlar, eczaneden ilaç alındıktan sonra ilacın yan etkileri dâhil birçok konuda eczacıya danışılması tavsiyesinde bulundu. Uzmanlar, doğru ilacın alınıp alınmadığının kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.
ZAMANONLİNE