logo

Gelir testinde süre uzuyor mu?

Gelir testi yaptırmayanlar için kurum içi gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gelir testi yaptırmak için Şubat ayı sonuna kadar sürenin uzadığını söyledi. Çelik, son günü 31 Ocak olarak duyurulan gelir testi yaptırma zorunlulu kosunda önemli bilgiler verdi. 
Bütün yeşil kartlılar ve sigortalıların bile panik yapıp gelir testine koştuklarını bu nedenle de yığılmalar ve uzun kuyruklar oluştuğunu belirten Bakan Çelik, gelir testi yaptırma süresinin Şubat ayı sonuna kadar yapılabilmesini sağlayacak kurum içi düzenlemelere gittiklerini söyledi. Çelik şöyle devam etti;
"Gelir testi vardı yeni çıkmadı sadece zorunluluğu yeni geldi. Şimdi bütün vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı.
9 milyon 200 bin yeşil kartlının her yıl yaptırdıkları, sağlıktan yararlanmak için kullandıkları vizeleri var ise sorun yok. Bunların gelir testi yaptırmasına gerek yok. Günü gelince her yıl olduğu gibi gelir testine tabii olacaklar.  4A, 4B, 4C dediğimiz yani SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı olmayan 1 milyon 700 bin vatandaşımız prim ödemeyecek. Bu kurumlarla ilişkisi olmayan vatandaşlarımız ile vizesi olmayan yeşil kartlılar gelir testi yaptıracak. Ocak ayı primi Şubat ayı sonuna kadar ödeneceğinden işlemlerini Şubat ayında da tamamlayabilme imkanları var.  Gelir testi neticesinde yapılacak olan değerlendirme ile kişinin ne kadar prim ödeyeceği sağtanacak. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları bünyesinde olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu değerlendirmeleri gerçekleştiriyor.
Buna göre; Asgari ücretin üçte birinden az geliri varsa hane halkının bütün gelirleri toplanacak ve hane halkına bölünecek. Brüt asgari ücretin üçte birinden yani 295 TL'nin altında geliri olanların primleri hazine tarafından ödenecek.  Asgari ücret kadar geliri olanlar 35 TL prim ödenecek. Bir asgari ücretten 2 asgari ücret arasında geliri olanlar 106 TL prim ödeyecek. 2 asgari ücretin üzerinde geliri olanlar 212 TL prim ödeyecekler."
HT