logo

'Beyaz bereket' kar, üreticiyi sevindirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kar yağışının kuraklık tehlikesini de ortadan kaldırarak, çiftçiyi sevindirdiğini bildirdi. Bayraktar, soğuk ve kurak seyreden hava koşullarının kar yağışıyla birlikte kuraklık tehlikesini de bertaraf ederek, çiftçileri rahatlattığını ve sevindirdiğini belirtti.
Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde buğday üreticilerinin de don tehlikesine karşı endişe içerisindeyken, yağan karla rahatladığını anlatan Bayraktar, böylelikle hububatta don tehlikesinin kalmadığını söyledi.
Kar yağışıyla toprağın, nemi uzun süre muhafaza edeceğine işaret eden Bayraktar, bunun da yazın ürünlerin kuraklıktan etkilenmesini önleyeceğini belirtti. Kar yağışının ilkbaharda ekilecek pamuk, şekerpancarı, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerin tohumlarında da çimlenme ve gelişimi için uygun toprak nemini sağlaması anlamında önemine değinen Bayraktar, "Bu yüzden memnuniyet duymamak mümkün değil" dedi.
Meyve üreticilerinin de kar yağışlardan olumlu etkileneceğine işaret eden Bayraktar, meyve üreticilerinin don tehlikesine karşı endişe taşıdığını, kar yağışı ile beraber meyvelerdeki don tehlikesinin ortadan kalktığını, böylelikle meyve üreticilerinin bu yağışa sevindiğini kaydetti.
Akarsuların, göllerin beslenmesi, barajların doluluk oranının artması açısından da bu kar yağışının sevindirici olduğunu anlatan Bayraktar, böylelikle, yazın kuraklık yaşanmayacağını söyledi.
Bazı bölgelerde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sellere de değinen Bayraktar, Ege Bölgesi'nde yağışlar sonrası Büyükmenderes ve Küçükmenderes nehirlerinin taştığını, bunun da özellikle patates yetiştirilen geniş alanlara zarar verdiğini söyledi.
Bölgedeki hasar tesit çalışmalarının devam ettiğini bildiren Bayraktar, doğa koşullarına açık üretim yapıldığını, bazen dolu, bazen don, bazen sel gibi afetlerle karşı karşıya kalındığını burada da önemli olanın üreticilerin yaralarının sarılması olduğunu kaydetti. Bayraktar, bu manada hükümetten beklentileri ve talepleri bulunduğunu ifade etti.
Sel felaketlerinden ve taşkınlardan korunmak için bilinçsizce ağaç kesimlerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, meralara ve eğimli olan erozyona açık arazilere yapılacak ağaçlandırma çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Buna ilişkin Orman Bakanlığı ile de TZOB olarak bir proje geliştirmek istediklerini anlatan Bayraktar, bu projenin özellikle sel ve erozyonun önlenmesine katkı sağlayacağı kanaatinde olduklarını söyledi.
Bayraktar, ayrıca akarsu yataklarında, sele açık bölgelerde inşaat yapılmasını da çok sakıncalı gördüklerini ifade etti.
DÜNYA