logo

1.5 milyon kişi primden kurtuldu

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), “Mektup elinize ulaştıktan sonra gelir testi için başvurmazsanız 213 TL prim ödersiniz” uyarısının ardından gelir testi için 4 milyon 607 bin 370 kişi başvurdu.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testi işlemleri 2 Ocak’tan bu yana Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan altyapı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nca (SYDV) yürütülüyor. 13 Şubat itibarıyla 4 milyon 607 bin 370 kişinin başvurusu kabul edilirken, 1 milyon 638 bin 40’nın gelir testi sonucu SGK’ya iletildi. Devlet SGK’ya iletilen kişilerden 1 milyon 437 bin 584 kişinin primini ödeme kararı aldı.
2006 yılında 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” ile uygulamaya ko nulan, ancak 2012 yılına kadar yeşil kartlılar ile kayıt dışı kesimin kapsam dışı bırakıldığı Genel Sağlık Sigortası uygulamasında, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren kapsam dışı bırakılanlar da zorunlu olarak yer almaya başladı. 
Türkiye’de çalışanlar, emekliler ve bakmakla yükümlü olduğu eşleri, GSS kapsamına alındı. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, yeşil kartlılar, GSS’li olmayanlar ve sigortalılık statüsü sona erenlerle bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise gelir testi yaptırmak zorundalar. Türkiye’de oturan ve geldikleri ülkede sosyal güvenliği bulunmayan yabancılar da GSS kapsamına alınacak. Tebligat tarihten itibaren bir ay içinde kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına başvuru gerekiyor. 
Gelir testi yapılırken aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan haklar dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilecek. Bu testin ışığında kişinin prim miktarı belli olacak.
Ortalama aylık gelir, aile bireyi sayısına bölünecek. Geliri, asgari ücretin üçte birinden az olan (294 TL) vatandaşlar yoksul kabul edilecek. Bu kişilerin primlerini devlet ödeyecek. Geliri, brüt asgari ücretin üçte biri (295 lira) ile asgari ücret (886.5 lira) arasında olanlar aylık 35,4 lira; asgari ücretle asgari ücretin iki katı (1773 lira) arasında olanlar aylık 106.4 lira; geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar aylık 213 lira zorunlu sağlık primi ödeyecek.
HÜRRİYET