logo

GDO'lu 1600 madde bulunuyor

Genetiğiyle oynanmış 1600 gıda maddesi bulunuyor. Bunlardan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz, sakaroz, fruktozun kullanıldığı krakerden cipse, şekerlemeden pudinge, birçok hazır gıda soframıza kimsenin haberi olmadan geliyor. Çünkü etiketlerinde belirtilmiyor
Diyetisyen Şule Çınar, mikroorganizmalarda yapılan her bir değişikliğin sağlıklı beslenmenin temeli olan “gıda çeşitliliği”ni de etkilendiğini söyledi. 
Genetiğiyle oynanmış gıdalar arasında, en çok tüketilen mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yerfıstığı, bazı balık türleri, kolza gibi gıdaların olduğunu belirten Şule Çınar, muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz ve kanola üzerindeki genetik değiştirme çalışmalarının devam ettiğini öne sürdü. 
Çınar, bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO riski taşıdığını söyledi. Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakaroz, fruktoz içeren gıdaların günlük tüketim maddeleri arasında bulunduğunu kaydeden Çınar, bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuğun da GDO’lu olma riski taşıyan gıdaların başında geldiğini dile getirdi. Şule Çınar, 800 çeşidin üzerinde GDO’lu ürünün hiçbir denetime tabi olmadan tüketici sofrasına ulaştığını söyledi. 
HT