logo

Ankara’dan Atina’ya ‘tehdit’ tepkisi

Dışişleri’nden, “Türkiye’nin tehdidine maruz kalıyoruz” diyen Yunan Bakan’a yanıt: İkili sorunları birlikte çözelim. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas’ın Yunanistan’ın NATO’ya üyeliğinin 60. Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen bir konferansta kullandığı, “NATO’ya üye olmalarına rağmen hala Türkiye’nin tehdidine maruz kalıyoruz” şeklindeki sözlerinin yadırgandığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’ın NATO’ya üyeliğinin 60. Yıldönümü vesilesiyle 16 Şubat 2012 tarihinde Atina’da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in de katılımıyla düzenlenen bir konferansta, Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas’ın yaptığı konuşmada ülkemize ilişkin olarak kullandığı ifadelerin yadırgandığı belirtildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi: “Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri olumlu bir gündem temelinde yürütmeye atfettiğimiz önem, Yunanistan makamları dahil, ilgili tüm taraflarca bilinmektedir. Ülkelerimizin eşzamanlı olarak NATO ittifakına katılmalarının 60. Yıldönümü kutlamasının bu olumlu gündemi güçlendirmesi beklenirken, Yunan makamlarınca bu tür iddia ve ithamlara hasredilmesi müttefiklik ruhuna uymadığı gibi, önem atfettiğimiz ve tesisi için yoğun çaba gösterdiğimiz ilişkilerimizdeki olumlu gündemle de bağdaşmamaktadır. Yunanistan’la mevcut sorunların aşılabilir olduğuna inanmaktayız. Bu sorunların kalıcı bir çözüme kavuşturulması için çaba göstermeye devam edeceğiz, ancak büyük önem verdiğimiz NATO başta gelmek üzere çoktaraflı işbirliği platformlarını ikili sorunların çözüm yeri olarak görmemekteyiz. Bu vesileyle Yunanistan’ı, ikili sorunları basın yoluyla veya verimli işbirliği platformlarını zaafa uğratmak pahasına değil iki dost ve müttefik ülke olarak birlikte çözme konusunda çaba göstermeye davet ediyoruz.”
Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Dimas yaptığı konuşmada, NATO’ya üye olmalarına rağmen hala Türkiye’nin tehditine maruz kaldıklarını iddia etmişti.
MİLLİYET