logo

Tarım arazileri parçalanmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazilerinde bölünmenin önüne geçilmesi konusunda sektörün tüm paydaşlarının mutabık kaldığını söyledi. Sorunun çözümü için ‘kılcal damarlarına kadar ineceklerini’ belirten Eker, ilk etapta 50 bin kişi ile anket yapacaklarını vurguladı. 
Çalıştayda paydaşların görüş ve önerilerini aldıklarını anlatan Eker, bu konuda birkaç öneri olduğunu bunlardan birisinin ‘arazinin şirket formuna dönüştürülüp herkesin mirastaki payı oranında burada hissedar olması’ olduğunu, dolayısıyla, toprağın işleneceğini, bunun gelirinde de herkesin hisse sahibi olacağını söyledi.
Bir yılda 8 milyar liralık zarar veriyor
Bir diğer önerinin de ailede bu işe ehil olan, çiftçilik yapma ehliyeti olan kişinin yani mirasçılardan birinin, diğer mirasçılara ödeme yapmak suretiyle mülkiyeti kendi üzerine almasına imkan tanıma olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti: “Bu iki görüş ağırlıkta bunu belki bir seçenek olarak Bakanlar Kuruluna, Meclis’e götürürüz, tabii hangisi kabul görür bilemeyiz.” Arazi bölünmesi ile Türkiye’de yılda 8 milyar liralık bir kaybın söz konusu olduğunu bildiren Eker, şunları söyledi: “10 dekarlık bir alana buğday eken bir üreticinin aşırı bölünmeden ötürü sahip olduğu parsel sayısını dikkate aldığımızda 330 lira bir hektarda kayıp olduğunu görüyoruz. Burada 24 milyon hektar kabaca tarım arazisini dikkate aldığımızda 8 milyar liraya yakın yıllık kayıp olur.”
STAR