logo

Hindistan pamuğun ipini çekti!

Dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi olan Hindistan’ın pamuk ihracatını yasaklamasıyla fiyatlar yüzde 5 arttı. Türk tekstil sektörü, kararın ciddi sıkıntı yaratacağını söylerken, çareyi işlenmiş ürün ithalatında buldu
Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi olan Hindistan’ın kendi tekstil üreticilerini destelemek amacıyla pamuk ihracatını yasakladığını duyurması, New York pamuk borsasındaki fiyatları yüzde 4.5 oranında yükseltti. Yakın vade kontratlarında fiyat 92.23 dolara çıkarken, fiyat artışı günlük işlem limitlerine dayandığı için işlemler durduruldu.
Pamuk fiyatlarındaki artış dünyanın önemli pamuk ithalatçıları arasında yer alan Türkiye’de de tedirginlik oluşturdu. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye’yi çok ciddi boyutta etkileyecek. Türkiye Hindistan’dan 200 bin ton pamuk ithal ediyor” derken, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Pamuk fiyatlarını yükseltmek için alınmış, spekülatif bir karar olabilir. İhraç yasağı kararı uzun sürerse bu kez bitmiş ürün alınarak çözüm üretilir” dedi.
Çin kendisi kullanıyor
Dünyanın en büyük pamuk üreticisi Çin 2010/2011 sezonunda 6 milyon 600 bin ton üretim yaptı. Çin ürettiği pamuğu iç pazarda işlediğinden ihraç etmiyor. Yılda 10 milyon ton pamuk işleyen Çin, ihtiyacının kalanını da ithalat yoluyla tedarik ediyor.
2010/2011 sezonunda 5 milyon 700 bin ton pamuk üreten Hindistan, dünya üretiminin yüzde 25’ini, dünya pamuk ihracatının da yüzde 18’ini karşılıyor. Ürettiği pamuğun yüzde 80’ini de Çin’e gönderen Hindistan yılda 4 milyon 600 bin ton pamuk işliyor.
200 bin ton ithalat
Türkiye 2011 yılında 500 milyon ton pamuk üretti ve 1 milyon ton pamuk ithal etti. Yılda 1 milyon 200 bin ton pamuk işleyen Türkiye, Hindistan’tan 200 bin ton pamuk ithal etti.
Tacikistan da kısıtlıyor
Yıllık 120 bin ton pamuk lifi üreten Tacikistan da pamuk lifi ihracatını ocak ayında yüzde 30.3 oranında düşürdü. Tacikistan’ın pamuk lifi ihraç ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer alıyor.
MİLLİYET