logo

65.3 milyon aboneden 161 milyar SMS

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) son çeyrek raporuna göre 2011 yılında 65.3 milyonu bulan cep telefonu aboneleri yılı 161 milyar adetlik SMS gönderim rakamıyla kapattı. Telefon başına 2.465 mesaj düşüyor. 
Bu seviye 1 yıl öncesine göre 4 milyar SMS daha fazla rakama işaret ediyor. Cep operatörlerinin yanına sabit hat eklenip toplam trafik miktarına bakıldığında ise Türkiye’nin 2011 yılını 168 milyar dakika ile kapattığını ortaya koyuyor.
Bu rakam da 1 yıllık dönemde 19 milyar dolarlık bir artışı gösteriyor. Bu tabloya bakıldığında 2011 yılında cep telefonu piyasasında artan rekabet, fiyatların aşağı inmesi ve kampanyaların etkisiyle bir önceki yıla göre büyüme kaydedildiği görülüyor.
Genel tablo sabit hat tarafında abone kaybının devam ettiğini, cep pazarındaki büyümenin yavaşladığını, internet alanındaki büyümenin ise özellikle mobil internet tarafındaki büyümenin ciddi ivme kazandığı dikkat çekiyor.
 
Tarifeni karşılaştır
BTK, operatörlerin abonelerine yönelik çok sayıda farklı tarife seçenekleri sunduğunu, bu durumun tüketiciler açısından benzer tarifeler arasında karşılaştırma ve seçim yapmayı zorlaştırdığı belirterek şeffaflık için adım attı. Abonelerin tarife ve paket seçiminde fiyat karşılaştırması desteği sağlayacak bir sisteme ihtiyaç duyulduğu belirtilen BTK kararında, bu sistemin ‘tarife şeffaflığı’ kapsamında işletmecilerce oluşturulması gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda telefon operatörlerinin internet sitelerinde, kurumun belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde tarifelerin karşılaştırılmasına imkan sağlayacak gerekli çalışmanın yapılması istendi.
Milliyet