logo

2B'de başvuru bedeli 2000 lira

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2B'lerin satışıyla ilgili yaptığı açıklamada "Peşin ödeyen rayiç bedelin yüzde 40'ına 2B'nin sahibi olacak" dedi. 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman vasfını kaybetmiş araziler olarak bilinen 2B’lerin satışıyla ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilip Genel Kurul’a sevk edilen tasarının yasalaşması halinde herkesin bu işten kazançlı çıkacağını belirten Eroğlu, “Peşin ödeyen rayiç bedelin yüzde 40’ına 2B’nin sahibi olacak. İhtilaf ortadan kalktığı için 2B’ler ipotek ettirilerek kredi çekilebilecek böylece yatırımda kullanılabilecek. 2B statüsündeki tarla sahipleri artık devletten doğrudan gelir desteği alabilecek. Devlet satıştan 15-20 milyar lira arasında gelir temin edecek.” dedi.
ÖDEME BEŞ YILDA YAPILACAK
Eroğlu, yasanın çıkmasının ardından sürecin şöyle işleyeceğini anlattı: “Tespit edilen bedeller idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek. Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemeyecek, dava açılamayacak. Taksitle satışlarda, satış bedelinin yüzde 10’u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, kalanı ise en fazla 5 yılda 10 eşit taksitte faizsiz ödenecek. Eğer 3 ay içinde başvurulmazsa hak sahipliği devlete geçmiş olacak.” 
2B ALANI 310 BİN HEKTAR
Bakan Eroğlu, yapılan incelemelerden sonra ortaya 410 bin hektarlık 2B alanının çıktığını; içindeki yollar, kamu binaları, dereler gibi yerler çıkarıldığında geriye 300-310 bin hektar alanın kaldığını anlattı. Eroğlu, bu miktarın da yüzde 5-6 gibi bir kısmının şehirlerde olduğunu diğer kısımların ise tarım arazisi olarak kullanıldığını belirtti. Tasarının ilk halinde rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden satış yapılmasının ön görüldüğünü anlatan Eroğlu, “Komisyon görüşmelerinden bu oran yüzde 50’ye çekildi. Son olarak 2B’de hak sahibi peşin öderse rayiç bedelin yüzde 40’ına arsa ya da arazinin sahibi olacak” dedi.
2 BİN LİRA BAŞVURU BEDELİ
Komisyondan geçen tasarının 1 hafta içinde Meclis Genel Kurulu’na sunulacağını ifade eden Eroğlu, “Tasarının yürürlüğe girmesinin ardından düzenlenecek güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre, 31 Aralık 2011’den önce kullanıcısı veya hak sahibi kişiler 6 ay içinde başvurularını yapabilecek” dedi. Eroğlu, satış bedellerine mahsup edilmek üzere başvuru sahiplerinin, belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin lira, dışında olan yerler için bin lira başvuru bedeli ödeyeceğini belirtti.
Dünya Bülteni