logo

Köprüyü yıkan ihmal

Çaycuma Filyos Çayı üzerinde çöken köprü faciasıyla ilgili ilk inceleme ve uzman raporu, ihmal ve ilgisizliği gözler önüne serdi: 255 metrelik köprünün 110 metrelik bölümü çöktü. Bunun nedeni de, uyarılara rağmen Karayolları’nın gerekli bakım ve onarım yerine, ölen hastaya makyaj gibi kısmi ve yüzeysel onarım yapması...
Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Çaycuma Filyos Çayı’nda çöken köprüyü inceleyerek, rapor hazırladı. Kaptan, köprünün uyarılara rağmen zamanından bakıma alınmadığını, güçlendirilmediğini, ömrünü tamamladığı halde kullanıldığını belirterek, “Ölmekte olan hastaya son günlerinde makyaj yapar gibi davranan Karayolları Genel Müdürlüğü, olayda 1’inci derecede suçludur” dedi. Kaptan, 1951’de yapılan Çaycuma Köprüsü’yle ilgili raprunda şu noktalara dikkat çekti:
“Uzunluğu 255 metre, 110 metrelik bölümü çöktü. Köprünün beton ayaklarındaki yıpranmalar, pas paylarının dökülmesi ve korozyona uğrayan demirler açıkça görülmektedir. Karabük Hidroelektrik Santralı’nın kapaklarının açıldığı dönemlerde debisi artan su, köprü ayaklarını koruyan setleri söküp götürmüştür. Karayolları kısmi onarım yapmıştır. Ancak köprüde güçlendirme yapılmış olması gerektiği açıktır. Çöken köprünün hâlâ ayakta olan kısımlarında, uyarılarımıza rağmen, insanların beklemesine, toplanmasına izin verilmeye devam edilmiştir.
61 yıllık köprünün bakımı düzgün aralıklarla ve standartlara uygun yapılmadığından kullanım ömrü tamamlanmıştır. Konuyla ilgili raporlar dikkate alınmamıştır. Bölgede benzeri köprülerle ilgili tedbir alınması gerekmektedir. Karayolları ve ilgili kuruluşlar, acil olarak Bolu- Zonguldak Yolu ve üstündeki yapıların kullanımından dolayı oluşacak fazla ölümü önlemek için biran önce harekete geçmelidir.”    
Hürriyet