logo

BTK'dan GSM hizmet kalitesi için yeni kurallar

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GSM Mobil telefon hizmet kalitesini artırmak için yeni ölçütler getirdi. Buna göre, GSM Mobil telefon hizmetlerinde hizmet kalitesi açısından işletmecilerin ülke genelinde arama başarısızlık oranı yüzde 2'den, arama blokaj oranı yüzde 5'ten, uçtan uca kısa mesaj hizmeti teslim süresi yüzde 15'ten küçük, kısa mesaj hizmeti tamamlanma oranı yüzde 95'ten büyük olacak. Ayrıca aramanın kurulma süresinin 10 saniyeden az olması gerekiyor.
Tebliğe göre, GSM işletmecileri tarafından yapılan ölçüm ve saha testleri, TÜİK'in en son resmi nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 10 bin ve üzeri yerleşim yerleri üzerinden yapılacak. Büyükşehir statüsüne sahip olan yerleşim yerleri, merkez ilçeleri ve mücavir alanlar ile birlikte tek yerleşim yeri olarak bildirilecek. Nüfusu 10 bin ve üzeri yerleşim yerleri itibariyle hizmet kalitesi ölçütlerine ilişkin hedef değerlere uyma yükümlülüğü, bu yerler dışında kalan alanlardaki hizmet kalitesi yükümlülüklerine uyma hususunda herhangi bir istisna getirmeyecek.
İşletmeciler tarafından yapılan ölçümlerde ve ölçütlerin hesaplanmasında, son kullanıcıları doğrudan etkileyen sayaçlar kullanılacak.
Haber7