logo

Mültecilerin sorunları, Aşkabat'ta görüşülüyor

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta "Müslüman dünyasında mülteciler" konulu uluslararası konferans yapılıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı'nin (İİT) himayesi altında yapılan konferansa, Türkiye'yi temsilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılıyor.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, İİT ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin ortaklaşa düzenlediği konferansa, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Bugün açılan konferansa, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yahya Maroofi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerden bakan düzeyinde katılım gerçekleşti.
Berdimuhamedov, konferansa katılan bakanlar ile tek tek tokalaştıktan sonra toplu fotoğraf çektirdi. Ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, dünyada barış ve istikrarın sağlanması için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti. 66. BM Genel Kurulu'nda mülteciler ile ilgili bir konferansın düzenlenmesini teklif ettiklerini ve bugün bu konferansa ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Berdimuhamedov, 2005 yılda 13 bin kişi Türkmen vatandaşlığına alındığını ve bunların 9 bin 500'ünün ise mülteci olduğunu belirtti. Türkmen lider, mültecilere ülkesinde bütün imkanların seferber edildiğini ve onlar için istihdam kapılarının açıldığını ifade etti. Berdimuhamedov, 2011 yılında 3 bin 318 kişiye 'vatandaşlık' hakkı tanındığını ve bunların yarısının da mülteci olduğunu sözlerine ekledi.
İHSANOĞLU YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU
Daha sonra konuşan İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, örgüte üye ülkelere mültecilere yardım çağrısında bulundu. İİT himayesinde e yapılan konferansın önemli olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, Müslüman ülkelerinde 17 milyonun üzerinde mülteci olduğunu söyledi. İhsanoğlu, Türk basınına yaptığı açıklamasında, dünyada çok sayıda mülteci olduğunu ve bunların büyük bir kısmının İslam coğrafyasında bulunduğunu belirtti. İhsanoğlu yaptığı açıklamasında; "Bir ülkeden başka bir ülkeye göç etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci var. 1940'lardan beri Filistinli mültecilerin durumları var. Böyle bir toplantıya Aşkabat'ta olmasından çok mutluyuz." dedi. İhsanoğlu, mültecilerle ilgili sorunlarıyla ilgili uzun vadeli bir çözüm üretmek için çaba gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Haber7