logo

İspanya'dan 100 milyar Euro kaçtı

Euro Bölgesi'nde Yunanistan'dan sonra İspanya ekonomisinde büyük bir çöküş yaşanacağı yönündeki endişeler artıyor.
İspanya Merkez Bankası, bu yılın ilk çekreğinde yabancı yatırımcı ve sermaya sahiplerinin 100 milyar Euro'yi İspanya'dan çekerek daha güvenli ülkere götürdüğünü açıkladı.
İspanya Merkez Bankası'nın verilerine göre sadece geçtiğimiz mart ayında İspanya'dan yurtdışına çıkan para 66.2 milyar Euro oldu. İspanya Merkez Bankası, henüz nisan ve mayıs verilerini ise açıklamadı.
Uzmanlar, 1990 yılından bu yana ilk kez İspanya'dan üç aylık dönemde bu kadar yüksek bir sermayanin yurtdışına kaçtığını belirtti. Uzmanlar, yabancı yatırımcı ve sermaya sahiplerinin söz konusu operasyonunun, İspanya ekonomisinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini savundu.
İspanya'da özellikle finans sektörünün çökmesinden endişe ediliyor. Bu hafta başında ülkenin en büyük bankalarından olan Bankia'nın iflas etmesinin önüne geçmek için hükümet kamulaştırmıştı. İspanyol hükümeti Bankia'yı kurtarmak için 19 milyar Euro yardımda bulundu.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Bankia'ya 19 milyar Euro aktarılmasının ardından, finans piyasasında yaşanan çalkantının önüne geçmek için, "İspanyol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak" açıklaması yapmıştı.
Dünya Bülteni