logo

Karışık salam, sucuğa yasak geliyor

Et ürünlerinde dana, tavuk ve hindi karışımını önlemek için çalışma başlatan Tarım ve Gıda Bakanlığı, gıda güvenliği için mekanik kıymaya da el attı. Et üreticileriyle bir araya gelen Bakanlık temsilcileri, kemik unundan yapılan mekanik kıyma uygulamasını masaya yatırdı.
Bir gazetenin haberine göre, düşük fiyatla satılan mekanik kıymanın sucuk, salam ve sosise katılmasının önlenmesi üzerinde duruluyor. Sektör temsilcilerinin bir kısmı konuya ilişkin itirazlarını iletse de önümüzdeki günlerde kemik unundan sucuk salam yapılması döneminin kapanacağı belirtiliyor.
Et sektörü temsilcilerinden edinilen bilgilere göre kapsamlı bir ekip tarafından yürütülen çalışmaya son şeklini Bakanlık verecek.
Çalışma netleşmese de firmalar, mekanik kıymanın yasaklanabileceğini ifade ediyor. Kilosu 1-2 liraya satılan mekanik kıymanın hayvan yemi olarak kullanılması formülü üzerinde duruluyor.
Çok sayıda firmanın kilosu 4-5 liraya sattığı sucuk, salam ve sosise tavuk kemiğinden yapılan mekanik kıyma kattığı belirtiliyor. Toplu tüketim yerlerinden toplanan tavuk derisi ve kemiği ile mekanik kıyma yapılıyor. Bu da entegre tesislerde üretim yapan bazı firmalarla merdivenaltı şirketler tarafından kullanıyor.
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, firmaların mekanik kıymayı, merdivenaltı üretim yapan imalathanelere kilosunu 1 liradan sattığını gündeme getirmişti.
Normal tavuğun kilogram fiyatı 7-10 lira arasında değişiyor. Ancak mekanik kıyma ile yapılan işlenmiş ürünlerin ortalama satış fiyatı 5 lirayı geçmiyor.
Ortalama satış fiyatı bir lirayı bulan bu üründen yapılan salam, sosis ve sucuk, düşük fiyata market raflarında ve pazar tezgâhlarında satılabiliyor.
Dünya Bülteni