logo

Elektronik tehlikeye dikkat!

Uzmanlar, insan hayatının vazgeçilmez araçları olan elektronik cihazların yaydığı radyasyonun sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Elektronik cihazların sağlığa etkileri konusunda bir açıklama yapan Doç. Dr. Ayşegül Yılmaz, laptop bilgisayarların asla dizüstüne konmaması gerektiğini belirtti. 
En çok manyetik dalgaları saç kurutma makinesi ve ütünün yaydığını vurgulayan Yılmaz, bu aletleri kullanırken acele edilmesini istedi. 
Yatak odalarında televizyon, bilgisayar ya da cep telefonu bulunmasının sağlığa zararlı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Havayı iyonize eden elektromanyetik alan yüzünden çoğu zaman bir koku ile algıladığımız ancak gözle göremediğimiz elektrik yüklü parçalar havada asılı kalırlar. Saatlerce havalandırsanız bile tam olarak ortamdan süpürülmezler, her nefes aldığınızda ciğerlerinize bu parçaları çekiyorsunuz demektir. Elinizin hemen altındaki klavye ve mouse ise her hareketinizde elektrik sinyalleri gönderir. Mutlaka kablolu mouse kullanınız. Aynı şekilde uzun süreli klavye ve mouse kullanımı maalesef bilekleri ve eli deforme eder. Eklem rahatsızlıklarına yol açabilir" dedi.

Bilgisayarda oynanan oyunların insan bedenine zararlarından bahseden Yılmaz, "Günde birkaç saatten fazla keyif, oyun ve web gibi zorunlu olmayan aktiviteler için bilgisayar karşısında zaman harcamayın. Bilinen tüm elektronik cihazlarda elektromanyetik alanı yakalama becerileri yüzünden özellikle ametist kristalleri kullanmanızı ve bilgisayarınızın yakınına koyun. Bu ametist kristalleri belli aralıklarla deniz suyuyla topraklandıklarında elektrik yükleri sıfırlanarak, gereken koruma alanını sağlamaya devam ederler" dedi.