logo

Nijerya'da ABD parmağı

Nijerya, Amerika merkezli Vulcan Petroleum şirketi ile 6 yeni petrol rafinerisi inşa etmek için 4,5 milyar dolarlık ön anlaşma imzaladı.

Nijerya, bu yıl içinde tamamlanması beklenen 2 rafineri ile beraber yeni anlaşma ile günlük petrol üretim kapasitesini 180 bin varile çıkarıyor. Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya, yeterli rafineri yatırımı olmadığı için çıkardığı ham petrolün büyük kısmını ihraç edip tekrar yüksek fiyatlarla ithal etmek zorunda kalıyor.

Dev anlaşmadan sonra açıklama yapan Nijerya Ticaret ve Yatırım Bakanı Olusegun Aganga, "Vulkan ile imzaladığımız memorandum bizi Batı'ya ham petrollerimizi ihraç etmek ve işimizi kaptırmak paradigmasından kurtaracak" dedi.

Geçen hafta Nijerya lideri Goodluck Jonathan, devlet petrol şirketi NNPC'de son 2 yılda 6,8 milyar dolar yolsuzluk tespit edilmesi üzerine, kurumun CEO'sunu ve üst düzey yetkililerini görevden almıştı.

Nijerya hükümetinin yılbaşında petrole uyguladığı sübvansiyonları kaldırması üzerine ülkede geniş çaplı protestolar düzenlenmişti. Nijerya'da petrol sübvansiyonunun 2011 yılı maliyetini 8 milyar dolar açıklandı. Öte yandan devletin kullanılan petrolden daha fazla sübvanse ödediği ortaya çıktı.

Millî Gazete