logo

'Çocuklarınızı kansere karşı ılık suyla yıkayın'

Tüm dünyada artış gösteren çocuk kanseri vakalarının önüne geçebilmek için Prof. Dr. Erkan Topuz önemli uyarılarda bulunuyor. Tıbbi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz pek çok bilimsel araştırmayı inceleyerek aileler için öneriler hazırladı:

Fast-foof tehlikeli: Çocuğunuza fast-food yedirmeyin. Haftada üç kereden fazla fast-food yiyenlerde, beyin tümörü, lenfoma ve lösemi üç kat daha fazla görülüyor! Fast-food yemek istiyorsa, salata ya da sebzeyle verin ki kanserojen etkisi azalsın.

Balıkçınız olmalı: Kanserden korunmak beslenmeyle başlar. Çocuğun kullandığı malzemelere de dikkat etmek gerekiyor. Mesela beslenme çantasının çelikten olması önemli. Çocuklarınıza temiz balıklar yedirin. Tanıdığınız ve güvendiğiniz bir balıkçınız olsun ki, kanalizasyon ağzından tutulan balıklardan çocuklarınızı koruyabilin. Balıkların çeşidini de zaman zaman değiştirin. Mesela barbun dip balığıdır; onu haftada üç yerine bir kez yedirin. Hamsi ya da istavrit gibi yüzey balıkları yedirin.

Salataya alıştırın: Çocuklara büyümeleri için haftada bir-iki kez kırmızı et verin. Obeziteden korunmaları için düzenli spor yapmayı aşılayın.

Röntgen için düşünün!: Su kaynadığı zaman içinde bulunan klor, arsenikle birleşerek kanserojen kimyasallar ortaya çıkardığı için çocuğunuzu ılık suyla yıkayın. Kanserden korunmak için radyasyondan kaçınmak da önemli. Çocuğunuz her hastalandığında röntgen için doktorunuza ısrar etmeyin!

Sabah