logo

ABD'de 12 eyalet felaket bölgesi ilan edildi

ABD, tarihinin en büyük kuraklığı ile mücadele ediyor. Amerikan Tarım Bakanlığı, 12 eyalette 218 vilayeti felaket bölgesi ilan etti. Kuraklık yüzünden hem gıda hem de benzin fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Arkansas, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Güney Dakota, Tennessee ile Wyoming eyaletleri kuraklıkla mücadele ediyor. Yayınlanan bir rapora göre, ülkedeki hayvan otlak merasının dörtte üçünde yaşanılan kuraklık çiftçileri çok zor durumda bıraktı. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, soya fasulye üretiminde kuraklık nedeniyle yüzde 37 düşüş yaşandı. Bunun da 1988’den bu zamana elde edilen en düşük hasat olduğu kaydedildi.

Raporda, geçen ayın ilk haftalarında ‘kötü’ ve ‘çok kötü’ olarak ifade edilen mısır rekolte oranında bu ay yüzde 20’lik artış olduğu belirtildi. Geçtiğimiz ay mısır rekoltesinde ‘kötü’ ve ‘çok kötü’ olarak ifade edilen rakam yüzde 37 iken yeni raporda bu oran yüzde 57 olarak deklare edildi.

Tarım Bakanlığı’nın raporunda, kuraklıktan etkilenen alanların toplam genişliğinin 3 milyon 800 bin hektar olduğu kaydedildi.

Yaşanılan kuraklık nedeniyle önümüzdeki bir yıl boyunca bu olumsuz durumun yiyeceklerde yüzde 4 ila 5 oranında fiyat artışına neden olacağı bekleniyor. Başta süt ve süt ürünleri ile et gibi temel gıdalarda yaşanılacak fiyat artışı, Amerika ile birlikte dünyanın diğer ülkelerinde de görülecek.

Kuraklıktan zarar gören çiftçilerin yüzde 85’ine yakını zararlarını sigorta şirketlerinden karşılayacak. Ayrıca federal hükümet kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere faizsiz kredi vermeye hazırlanıyor.

ABD'nin orta kısmındaki eyaletlerde görülen kuraklık, benzin fiyatlarına da olumsuz yansıdı. Kuraklık sebebiyle düşen mısır ve soya fasulyesi hasılatı benzin fiyatlarını da vurdu. Mısır ile soya fasulyesinin etanol üretiminde önemli girdi maddesi olması nedeniyle yakıt fiyatları olumsuz etkilendi. Son üç hafta içinde Amerika genelinde 17 cent artan benzinin galon fiyatı 3 dolar 52 centi buldu. Temmuz ayının ilk haftalarında ABD genelinde benzin fiyatı ortalaması 3 dolar 33 cent idi.

Hayat