logo

İstanbul'un zam şampiyonu sivri biber oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ağustos ayında ve yıllık bazda İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri, fiyat ve artış oranlarıyla birlikte açıkladı.

Buna göre, ağustos ayında geçinme indeksindeki 69 maddenin fiyatında artış görüldü. Gıda harcamaları yaş, kuru sebze ve meyve grubunda yer alan sivri biber ürün azlığına bağlı olarak Ağustos ayında yüzde 18,65 oran ile ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürün oldu.

Fiyatı en fazla artan diğer ürünler ise yüzde 14,78 ile kabak, yüzde 11,06 ile salatalık, yüzde 10,33 ile limon olarak kaydedildi.

En fazla fiyat düşüşü yaş üzümde

Ağustos ayında 15 maddenin fiyatında ise azalış görüldü. Gıda harcamaları grubunda yer alan ve mevsimsel özelliklere bağlı olarak ürün fazlalığı yaşanan yaş üzüm yüzde 22,08'lik indirimle, ağustos ayında fiyatı en fazla azalış gösteren madde oldu. Yaş üzümün ardından en fazla fiyat düşüşü yüzde 20,51 ile karpuz, yüzde 13,62 ile maç giriş ücreti ve yüzde 10,71 ile kavunda görüldü.

Yıllık bazda ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,69 oranla fiyatı en çok azalan ürün balık oldu. Fiyatları bir önceki yıla göre azalış gösteren diğer ürünler ise yüzde 15,16 ile soğan, yüzde 13,19 ile biber ve yüzde 10,40 ile patates oldu.

Millî Gazete