Gişelerdeki 'dur-kalk'ı bitirecek Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) 17 Eylül'de başlıyor. Türkiye genelinde 17 Eylül’de devreye girecek Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) geçen hafta tanıtımı yapıldı, turnikeleri bile kuruldu.
Daha önce gişelerden Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ile geçiş yapılıyordu. Ancak özellikle KGS sisteminin kart basma sırasında trafikte yavaşlamaya ve gişelerde yığılmaya neden olduğu eleştirileri üzerine bu yeni sistem gündeme getirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yeni sistemi “Vatandaş hem az ödeyecek hem beklemeyecek hem de hızlı geçecek” diyerek tanıttı.
1- Sİstem nasıl İşleyecek?
İki tip etiket olacak. Biri yapışkan ve 5 TL ücret karşılığı alınan etiket, diğeri ise 15 TL karşılığı satışa sunulacak kart tipi etiket olacak. Etiketler pilsiz ve çipli olacak, Klonlanamayacak ve çıkarılmak istendiğine kendi kendisini çalışmaz duruma getirecek. Yapışkan olan etiket aracın ön camına OGS etiketinin yapıştırıldığı şekilde yerleştirilecek. Geçişlerde bakiyeden düşülecek.
2- Ne zaman başlayacak?
Hızlı Geçiş Sistemi, 17 Eylül’de başlatılacak.
3- HGS etİketİ nereden alınacak?
HGS etiketi ve dolumu, karayolu girişlerindeki PTT satış noktalarından yapılacak. Aynı zamanda Türkiye genelindeki tüm PTT şubelerinde de yükleme yapılabilecek. Satış ve dolum işlemi için henüz bankalar bu sisteme dahil değil. Ancak etiketler kredi kartıyla alındığı takdirde ücret kredi kartı ekstresine yansıtılabilecek.
4- Fiyatı ne olacak?
İlk şekliyle 60 TL’lik yükleme şartı getirilmişti. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, HGS gişelerinden ilk etiket/ kart alımlarında hesaba en az yatırılması gereken 60 liralık ücreti 30 liraya indirdi. Hesapta en az 30 lira bulundurma zorunluluğu da kaldırıldı. Ayrıca, HGS kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda, HGS aboneleri geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda cezai işlem uygulanmayacağını bildirdi.
5- Ne kadar geçerli olacak?
Etiketler 10 yıl kullanılabilecek. PTT Bonus kartlarda ayrıca taraftarı olunan takımın logosuna sahip etiket kullanılabilecek.
6-Kaçak geçiş mümkün mü?
Etiket bulundurmadan geçiş yapan araçların plakaları, sistem tarafından çekilen fotoğraflardan tespit edilecek ve cezai işlemler için kart sahibine bildirilecek. Kameralar giriş-çıkış yapan araçların 4 adet fotoğrafını çekiyor. KGS ve OGS’de girişlerde kamera yok, sadece çıkışlarda var. 4 adet fotoğraf çekiyor olması en büyük farklarından biri.
7- OGS ve KGS’ye ne olacak?
OGS kullanımı şimdilik süresiz devam edecek. KGS 1 Ocak 2013’te son bulacak. KGS’deki bakiyeler ise HGS’ye aktarılacak.
8- Fiyat avantajı var mı?
HGS, KGS’ye göre yüzde 20 daha ucuz. Ancak Otomatik Geçiş Sistemi’ne göre fiyat avantajı yok.
Radikal