logo

Elektrik faturasında yüzde 15 tasarruf imkanı

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zam ardından enerjide tasarruf tedbirleri yeniden hatırlanmaya başlandı. Enerji Verimliliği Derneği verilerine göre, evlerde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 10-15'i, kullanılmadığı halde prizde takılı kalan cihazlar tarafından tüketiliyor.
Evlerde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 10-15'inin, kullanılmadığı halde prizde takılı kalan cihazlar tarafından tüketildiğine işaret eden Derneğin Bursa Şubesi Kurucu Başkanı Dr. Mühendis Mustafa Uysal,, eskiyen beyaz eşyaların da yenisiyle değiştirilmesiyle yüzde 45'e varan enerji tasarrufu sağlandığını dile getirdi. Sadece uykuda tutulan televizyon ve bilgisayarların yıllık tüketiminin 9MWh elektrik olduğunu anlatan Uysal, şöyle devam etti:

"Buzdolabınızı mutfağın en soğuk yerine, ocak ve radyatörden uzağa yerleştirin, böylece buzdolabınız yüzde 15 daha az enerji tüketsin. 20 yıldan bu yana kullandığınız buzdolabını yenisi ile değiştirin yüzde 45 daha az enerji harcayın. Ev ve iş yerlerinde kullandığınız asansörlerin bakımını yaparken enerji tüketimlerine de göz attırın. Ülkemizde ruhsatlı asansör sayısının 180 bin adet olduğu, denetimsiz olduğu için sağlık ve güvenliği olmayan verimsiz, fazla enerji tüketen toplam 300 bin adet asansör olduğu tahmin edilmektedir. Sadece elektrik projelerinde asansör motoru olarak yaklaşık 7,5 kw'lık bir güç olarak dikkate alındığında 2.250 MW bir kurulu gücün varlığından söz ediyoruz. Yani 2 adet Keban gücüdür bu. Burada yüzde 10'luk bir enerji tasarrufu sağlayacak motor değişimi bizlere 225 MW'lık bir avantaj sağlayacaktır."