logo

Geçici önlemler zarar verir

ABD'ye bir an önce mali uçurumda kalıcı bir çözüm bulma çağrısında bulunan IMF, geçici önlemlerin küresel ekonomiye zarar vereceğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), önümüzdeki yılın başında devreye girecek olan otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarını kalıcı bir şekilde önlemek için ABD'ye kalıcı bir çözüm çağrısında bulunarak, "Geçici önlemlerin küresel ekonomiye zarar verebileceğini" söyledi.

ABD Kongresi'nin mali uçurum için zamanında harekete geçeceğine ilişkin şüphelere rağmen birçok analist Washington'ın geçici bir şekilde bu durumu uzaklaştıracak bir anlaşma sağlayacağını düşünüyor.

Meksika'da 4-5 Kasım tarihlerinde yapılan G-20 Maliye Bakanları toplantısı için hazırlanmış olan ve Perşembe günü yayınlanan rapora göre IMF, Avro Bölgesi'ndeki borç krizi ve Washington'daki mali uçurum anlaşmazlığı, dünya ekonomisi karşısındaki en büyük riskler olarak sıraladı. IMF, istenen düzenlemelerin altında ya da geçici önlemlere dayanan son dakika anlaşmalarının nihai olarak "zarar verici" olabileceğini söyledi.

Kongre mali uçurumu önlemezse ABD'nin yeniden resesyona girebileceği uyarısı yapan IMF, vergi artışları ve otomatik harcama kesintilerinin ABD ekonomisini ne oranda daraltacağının, uçurumun süresine bağlı olduğunu belirtti.

Millî Gazete