logo

Yoğurda jelatin, peynire nişasta katmışlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 25 işletmenin ürettiği 37 süt ürünündeki hileleri internet sitesinde açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hileli üretim yapan 25 şirketi daha teşhir etti. Halkın sağlığıyla oynayan firmalara yönelik denetimleri artıran Bakanlık, gıda işletmeleriyle bunların ürettiği 37 süt ve süt ürününde taklit ve karıştırma yapıldığını belirledi, ürünlerin parti ve seri numaralarını açıkladı. 
Bakanlığın resmî internet sitesinde yer alan bilgilere göre, incelemeler sonucunda peynirlerde bitkisel yağ ve nişasta, yoğurtlarda jelatin, tereyağında bitkisel yağ tespit edildi. Keçi sütü olarak satılan ürünün de inek sütü olduğu açıklandı. Bu arada, firmalardan birinin sahibi,  maliyeti düşürmek için ürünlerinde bitkisel yağ kullandıklarını itiraf etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni teşhir listesini kamuoyuna açıkladı. Açıklamada, bakanlığın yaptığı kontroller sonucunda elde edilen bilgileri 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabildiği ifade etildi. Açıklamada ayrıca Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik gereğince laboratuvar sonucuyla taklit ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma) yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının bakanlık resmi internet sitesinde açıklanabileceği hükmünün yer aldığı kaydedildi. Açıklamada laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 25 işletme ve bu işletmelerin ürettiği, 17'si peynir, 12'si yoğurt, 7'si tereyağı ve biri de  UHT süt olmak üzere 37 parti ürüne ait bilgilere yer verildi.