logo

Kar yağdı, sebze fiyatları tavan yaptı

Yoğun kar yağışıyla birlikte sebzelerin fiyatlarında büyük artış yaşandı. Kışın kendini hissettirmesi ve Türkiye'nin büyük bölümünde kar yağışının etkili olmasıyla birlikte domates, patlıcan gibi sera ürünü sebzelerin fiyatlarında büyük artış yaşandı. Yeni yılın ilk günlerinde halk arasında 'pastırma sıcakları' olarak bilinen ılık havanın ardından kar yağışının başlamasıyla pazar ve market tezgahlarında domatesin kilosu 4 liraya kadar çıktı.
Domates fiyatları el yakarken patlıcanın kilosu da 3 liradan satılıyor. Serada üretilen patlıcan, biber, salatalık, domatesin fiyatı vatandaşın alım gücünü zorluyor. Sektör temsilcileri ise pahalı sera ürünleri yerine, mevsim ürünlerinin tercih edilmesinin vatandaşın ev ekonomisine ciddi katkıda bulunacağını vurguluyor.
Fiyat artışının normal olduğunu kaydeden Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, vatandaşlara, 'mevsimsel ürünler tüketin' çağrısında bulundu.
Portakal, mandalina, elma, muz, ıspanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin tam zamanı olduğuna dikkat çeken
Mehmet Çakman, "Biz her zaman olduğu gibi çağrımızı yeniliyoruz; her ürünü mevsiminde tüketmek gerekir. Bu mevsimde çilek satılıyor; ama insanın canı bu mevsimde çilek çekmez. Çünkü her şey mevsiminde güzel. Bereketli bir yazın ardından havalar soğudu, kar yağışı etkili oluyor.

Tarlalarda hasat tamamen bitti. Ispanak, karnabahar, pırasa gibi mevsimsel sebzeler pazarlarda bol miktarda bulunuyor. Elma, portakal, mandalina gibi meyveler de bu sene oldukça bol. Vatandaşımız mevsim ürünlerini tercih ederek hem damak tadını, hem de ekonomilerini koruyabilirler. Sektörümüzdeki fiyatlar arz talebe göre değişiyor. Biz vatandaşlarımıza 'mevsim ürünü tüketin' çağrısında bulunuyoruz. Domates, patlıcan yerine ıspanak, pırasa gibi mevsim sebzelerinin tüketilmesi daha ekonomik." dedi.